Свет

НАПАД НА БЕЛОРУСИЈУ

На територији Украјине укупно је до 1.000 милитаната прошло различите фазе обуке, који треба да заузму једно од пограничних насеља, изјавио је шеф КГБ-а Иван Тертел

Белоруске специјалне службе спречиле су ударе дроновима са територије Литваније на циљеве у Минску, саопштио је шеф КГБ-а Иван Тертел.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Комитет државне безбедности, у сарадњи са колегама из других агенција, недавно је спровео низ превентивних безбедносних мера, које су омогућиле спречавање напада борбеним беспилотним летелицама са територије Литваније на објекте у Минску и његовим предграђима“, казао је Тертел, говорећи на Свебелоруском народном сабору (ВНС).

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

Он је напоменуо да се рад у том правцу наставља, иако КГБ још не може да пружи детаљне информације.

Тертел је додао да у Литванији и Пољској екстремисти производе борбене беспилотне летелице за нападе на важне циљеве на територији Белорусије.

Према његовим речима, екстремни радикални милитанти, обучени у Украјини, планирају да заузму белоруско погранично село.

„Посебну забринутост изазива политика украјинских власти, која обучава екстремисте на својој територији, од којих су формирани такозвани ‘Белоруски добровољачки корпус’, ‘Калиновски пук’, батаљони ‘Волод’, ‘Терор’, ‘Литвин’ и други. Милитанти тих формација, као што је познато обавештајним службама суседне државе, имају намеру да изврше оружану инвазију на територију Белорусије са заузимањем једног од пограничних насеља и премештањем тамо обучене окупационе администрације у иностранству“, указао је Тертел.

Како додаје, на територији Украјине укупно је до 1.000 милитаната прошло различите фазе обуке, за које је планирано да буду укључени у реализацију тих планова.

Он је напоменуо да се у Белорусији стварају скривене терористичке ћелије, које би требало да се појаве истовремено са наводном инвазијом илегалних оружаних група у Белорусију.

„Захваљујући финансијским средствима америчких, немачких, шведских и пољских фондација, у Минску, регионалним и окружним центрима покушавају се створити скривене екстремистичке ћелије за интензивирање терористичких активности, усклађених на време са инвазијом илегалних оружаних група у наше територије“, прецизирао је Тертел.

Очекује се да ће Врховни савет данас донети одлуку о усвајању нацрта нове војне доктрине и концепта националне безбедности Белорусије.

Белоруски председник Александар Лукашенко најавио је раније планове опозиције и њихових налогодаваца да заузму Кобринску област у Белорусији, прогласе нову владу и обрате се Алијанси о слању трупа.

Извор: РИА