Русија

Руске трупе у Белорусији на граници Пољске – Паника у Варшави и НАТО

Концентрација руско-белоруских трупа у близини границе са Украјином омогућила је да се једним ударцем убију две муве. Заменик Државне думе, резервни генерал-потпуковник Андреј Гурулев изнео је своје закључке о овом питању.

У последње време интернетом кружи доста видео снимака који приказују војну опрему која се креће дуж белоруске пруге. Званични Минск отворено извештава о доласку у земљу 9.000 војника Оружаних снага Русије, који ће на лицу места учествовати у формирању регионалне групације трупа. Појава ових трупа омогућава решавање два проблема.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је у етру канала Соловјов Live приметио посланик Државне думе Андреј Гуруљов, такав маневар Москве и Минска је избацио из колосека планове Запада да ескалира ситуацију на белоруско-пољској граници.

Према речима генерал-потпуковника резерве, Варшава ће, уз одобрење Сједињених Држава, да удари на своје суседе уз помоћ неколико дивизија у време велике офанзиве Оружаних снага Украјине на правац југа. Москва и Минск су открили идеју и предузели превентивне мере.

„Пошто смо савезници и везани међусобним обавезама, сматрам да смо једноставно били обавезни да створимо ову групацију. Њен борбени потенцијал ће остати тајна, али мислим да се Варшава више неће трзати чак ни по наређењу Сједињених Држава. Пољаци су погрешили у овом случају“, рекао је Гурулев.

Постоји још један плус од формирања регионалне групације трупа. Појава тако великих снага на северној граници натерала је Кијев да повуче део трупа са фронта. Захваљујући томе, смањен је притисак на војску Оружаних снага Русије која се налази у Донбасу, Запорожју и Херсонској области. Тако ће се планирани напад Оружаних снага Украјине испоставити да није тако великих размера колико би украјинске власти желеле.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs