Свет

ПОЧИЊЕ ЛОВ: Руси расписали потерницу за Зеленским и Порошенком

МУП Русије није прецизирао на основу ког конкретног члана закона су расписане потернице

Министарство унутрашњих послова Русије објавило је потерницу за председником Украјине Владимиром Зеленским против којег је покренут и кривични поступак, јављају данас руски медији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тачан разлог због којег је објављена потерница није наведен, али пише да се Зеленски тражи због једног члана кривичног закона Русије.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

У бази МУП-а се даље наводи да је Зеленски рођен 1978. године у Дњепропетровској области Украјине.

Ипак, још једна потерница је расписана данас и то за бившим председником Украјине Петром Порошенком.

Јуче, руско Министарство унутрашњих послова ставило је на потерницу и бившег министра финансија Украјине Александра Шлапака и бившег шефа Националне банке Украјине Степана Кубива. Ни у овом случају није наведен тачан разлог због којег се ова лица траже, али се зна да их је у јануару 2024. Истражни комитет Русије оптужио да су финансирали операције у Донбасу.

Русија је 2. маја ове године на потерницу ставила и шефа Службе безбедности Украјине, посланика Врховне раде Валентина Наливајченка, али и секретара Савета за националну безбедност и одбрану Украјине Александра Литвињенка. Од почетка овог месеца, потерница је расписана и за бившим украјинским министром правде Павелом Петренком.

Подсетимо, раније ове године издат је и налог за хапшење Алексеја Арестовича, бившег саветника Зеленског, који сад бежи не само од Русије, већ и од Украјине која је против њега покренула кривичне поступке. Москва оптужује Арестовича да је позивао на терористичке акције, али и да је ширио неистине о Оружаним снагама Русије.

Прошле године, издата је потерница и за командантом Војно-ваздушних снага Украјине Николајем Олешчуком и наредба за хапшење Кирила Буданова, начелника Главне обавештајне управе Министарства одбране Украјине (ГУР) и то због тероризма.

Извор: Медији