Свет

ШОЛЦ ЗАЛЕДИО КИЈЕВ: Тежак ударац Украјини

БЕРЛИН – Немачки канцелар Олаф Шолц изјавио је данас да Европа мора да настави да јача помоћ Украјини, чак и након одобрења великог америчког пакета помоћи, али је јасно ставио до знања да остаје при свом ставу да не шаље Кијеву крстареће ракете дугог домета Таурус.

Шолц је то рекао након састанка са британским премијером Ришијем Сунаком у Берлину, пренео је АП.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Немачка и Британија пружају у Европи највећу војну помоћ Украјини и обе су обећале да ће наставити да помажу „колико год буде потребно“.

Шолц је одобрење пакета америчке војне помоћи вредног 61 милијарду долара Украјини описао као „охрабрујући и неопходан сигнал“.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

„Али, такође желим јасно да кажем да нас одлука Сједињених Америчких Држава не ослобађа овде у Европи задатка даљег пружања подршке Украјини како би земља могла да се брани од агресора“, рекао је он.

Ипак, упитан да ли це поништити своје често критиковано одбијање да пошаље Украјини ракете Таурус, Шолц је рекао да се његова одлука неће променити.

Шолц је истакао да би ракете Таурус могле да се користе одговорно само уз учешће немачких војника, било у Украјини или ван ње и да је то линија коју не жели да пређе.

Сунак, који је јуче обећао нову војну помоћ Украјини, похвалио је напоре Немачке у области противваздушне одбране и рекао да „свака земља има различите ствари које може да изнесе на сто“.

Извор: Танјуг