Издвајамо Србија

БАЊАЛУЧКИ АДВОКАТ КРСТАН СИМИЋ: Ево ко је наговорио Бошњаке да туже Србију!

Лидер СДА Бакир Изетбеговић под притиском „политичког подземља“ у БиХ тражи ревизију тужбе против Србије, каже Крстан Симић, бањалучки адвокат и експерт у области кривичне одговорности у међународном праву, и додаје да је покретање поступка после десет година од пресуде немогуц́а мисија.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Питање ревизије тужбе БиХ против Србије пред Међународним судом правде иницирао је бивши тужилац Хашког трибунала Џефри Најс, гостујући на трибини у Сарајеву, сматра Крстић.

„Тужилац Најс је рекао да има нових доказа и позвао се на случај Радована Караџића. На известан начин је сам себе препоручио да буде агент стране која тужи Србију и да води поступак. Након тога је кренуло комешање и захтеви за ревизијом“, објашњава Симић.

Он сматра да све то може имати велике и штетне последице по односе у БиХ и у региону.

„Србија као озбиљна држава не би требало да се обазире на ова догађања, и председник Србије Томислав Николић требало би и морао да посети Босну и Херцеговину. Државна политика се води због државних интереса и не подлеже јефтиним дневнополитичким провокацијама“, каже Симић.

Према његовим речима, претња Сарајева Београду тужбом је последица сукоба унутар бошњачког народа.

„Имамо сазнања и да одређено ‘политичко подземеље’ сада доводи Изетбеговића у ситуацију да мора да поднесе такав захтев јер се на њега врши притисак који није објективан“, каже Симић и наглашава да цела прича има политичке конотације сукоба унутар бошњацког народа.

Извор:rs.sputniknews.com