Свет

НАТО ЖЕЛИ КРВОПРОЛИЋЕ! Генерал Павел се спрема за рат са Русијом!

Војни пакт НАТО спрема се за рат у Европи због наводне руске претње иако званичници тог савеза не верују да ће Владимир Путин напасти неку од држава чланица.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председавајући војног комитета НАТО, чешки генерал Петр Павел признао је да су шансе да Русија удари на Алијансу равне нули, али је упркос томе најавио повећање борбене готовости на Старом континенту.

Спремни на све

Павел је за немачки „Дојче веле“ изјавио да, упркос томе што не мисли да ће Путин напасти НАТО, Русију ипак сматра претњом (?!).

– Претња је увек комбинација туђих потенцијала и намере. Ако ћемо реално, верујем да Русија нема озбиљну намеру да нападне НАТО. Међутим, та земља има значајан потенцијал да то уради. Она нагомилава и модернизује војне капацитете и користи војну снагу како би промовисала своје националне интересе. То значи да морамо бити спремни на све – рекао је генерал НАТО у интервјуу током Безбедносне конференције у Минхену, која је завршена у недељу.

Павел каже да је Москва опасна јер се залаже за заштиту мањина свуда у свету.

– Русија често прича о заштити мањина, где год да су. Кад погледамо балтичке земље Литванију, Летонију и Естонију, оне имају значајну руску мањину. Стога су, природно, те земље забринуте због изјава руских лидера као и због растуће руске војне моћи. Морамо бити спремни за сваку претњу, чак и ону потенцијалну. Зато Русију сматрамо извором наших брига – објаснио је Павел.

Он каже да је спремност снага НАТО у Европи повећана у последње три године, а да ће у наредном периоду бити подигнута на још виши ниво.

– Након самита НАТО у Велсу 2014. Алијанса повећава спремност својих трупа у свим државама чланицама, као и војне капацитете. Верујемо да је то природна реакција на ситуацију у Европи након анексије Крима. Будући да смо свесни свог примарног задатка – заштите територије и грађана наших савезника, морали смо да предузмемо мере сходно безбедносној ситуацији – рекао је Павел.

Жељан рата

С друге стране, безбедносни стручњаци из Москве сматрају да је Павел очигледно жељан рата, будући да чак и сам признаје да Русија неће напасти НАТО.

– Како је могуће да неко зна да Русија нема намеру да поведе рат, али да је ипак сматра претњом? То нема никаквог смисла. Пре ће бити да НАТО пакту смета јака Русија и да се спрема да је без икаквог разлога нападне. Небулозна објашњења служе само да би Алијанса могла да нагомила војску у Европи – каже Алексеј Коваленко.

Иначе, западни војни савез нагомилава војску у Европи, а највише на истоку Старог континента у близини руских граница. Појачане трупе НАТО налазе се у Летонији, Литванији, Естонији и Пољској, а планирано је слање војске и у Румунију и Бугарску.

Такође, од јануару ове године САД су на исток Европе послале 2.800 комада војне опреме, укључујући тенкове, артиљерију и борбена возила, као и 5.800 војника. То представља кршење споразума између НАТО и Русије из 1997, према којем Алијанса не сме трајно да стационира трупе у источној Европи.

 

Извор: Informer.rs