Издвајамо Свет

Ангела Меркел пред најтежим оптужбама у каријери: „Допринела је смрти моје мајке!“

Више од 15 година након што је Ханелоре Кол, супруга бившег немачког канцелара Хелмута Кола, извршила самоубиство, његов најстарији син Валтер (53) упутио је тешке оптужбе на рачун садашње канцеларке Ангеле Меркел: „Према мом мишљењу, госпођа Меркел је битно допринела смрти моје мајке“, изјавио је Валтер Кол у интервјуу магазину „Цајт“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оптужба се односи на скандал због донација партији из 1999, када је Ангела Меркел била генерални секретар Хришћанско-демократске уније (ЦДУ). Потпуно неочекивано и на неуобичајени начин – путем гостујућег коментара у „Франкуфртер алгемајне цајтунгу“ – Меркелова се тада јасно дистанцирала од дугогодишњег председника партије и канцелара Хелмута Кола, зато што није објавио податке о пореклу илегалних донација партији ЦДУ.

– Као искусна политичарка, госпођа Меркел је знала да ће покренути лавину која ће нанети велику штету нашој мајци и нашој породици – рекао је Валтер Кол.

Како је истакао, Меркелова „ни у једном тренутку није јавно рекла: ‘Не мешајте породицу у то’. При том је врло добро знала да ми је мајка тешко болесна“.

Ханелоре Кол је у то време боловала од тешке алергије на светлост, а 2001. је извршила самоубиство.

Иако његова мајка није имала никакве везе са афером у ЦДУ, она је „вређана и понижавана на најгори могући начин“ након што се Меркелова јавно дистанцирала, навео је Кол у интервјуу. „За њу је било нарочито болно, зато што је сматрала да ју је Ангела Меркел изневерила“. Он је рекао да су њих две некада биле блиске пријатељице: „Често су се виђале и много разговарале. Од мајке знам да су се поверавале једна другој. Било је то пријатељство“.

Валтер Кол је у интервјуу такође рекао да се Меркелова понела „подло“ и да је у „борби за власт у ЦДУ патње моје мајке прихватила као колатералну штету“. „Моја мајка никада није пребродила издају пријатељства“. Када јој је једном „била потребна заштита, госпођа Меркел ју је изневерила“ и наводно је престала да се јавља његовој мајци.

Валтер Кол је рекао да му није циљ да релативизује кривицу свог оца у афери због донација: “Не говорим о оцу, који је заиста много допринео да афера ескалира”, рекао је, додавши да жели да скрене пажњу на нешто много значајније: на питање људскости Ангеле Меркел у борби за власт унутар партије.”

Валтер Кол се позива на записнике из председништва ЦДУ, које му је отац наводно једном показао.

“Они показују да је госпођа Меркел на почетку скандала унутар партије говорила: Не смемо оставити на цедилу Хелмута Кола, од кога су многи годинама профитирали”, каже Валтер Кол и додаје да је она сама касније одустала од тога.

Међу некадашњим сарадницима бившег канцелара и посматрачима у медијима овај поступак Валтера Кола изазвао је чуђење. О пријатељству Ангеле Меркел и Ханелоре Кол наводно ништа није познато. Наравно да су се познавали и добро слагали, али се искључује могућност блиског односа. Већ самим тим што се супруга дугогодишњег канцелара дистанцирала од политике у Бону, наводи “Фокус”.

Кол је, пише лист, Меркелову називао “моја девојчица”, али готово уопште није имао личних контаката с младим министрима у кабинету. Због тога је мало вероватно да је млада Источна Немица имала посебно близак однос с Хенелоре Кол.

Извор:Дие Зеит/Блиц.рс