Издвајамо Регион

Заев демантује договор са Албанцима да Срби буду оптужени за геноцид

Социјалдемократски савез Македоније одбацио је као лаж писање медија да се лидер те странке Зоран Заев наводно договорио са албанском странком ДУИ да Срби буду осуђени за геноцид над Албанцима у Македонији између два светска рата.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У саопштењу СДСМ-а истиче се да су „лажни написи“ појединих македонских портала и медија „о промени државне заставе и химне, о некаквим осудама народа за геноцид, о језичким решењима која су супротна Уставу“.

„Све те лажи су само тенденциозни покушај да се игра на подгревање националне нетрпељивости између Македонаца и Албанаца, Албанаца и Срба, Турака и Албанца, Македонаца и Срба“, истиче СДСМ.

Скопски портали „Курир“ и „Република“, који су блиски ВМРО ДПМНЕ, објавили су данас да је Заев у замену за подршку коју је од албанских партија добио да формира владу, „прихватио доношење одлука да је створен геноцид над Албанцима у Македонији, који је наводно направљен између два рата“ и да се „оптужба за то усмери према Србима и тадашњој српској власти“.

Према СДСМ, те неистините информације шире они медији који су под контролом руководства супарничке партије ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског.

То руководство, тумачи СДСМ, незадовољно је јер су се СДСМ и партије Албанаца — ДУИ, Беса и Алијанса за Албанце, договориле о формирању заједничке посланичке већине, те ће ВМРО-ДПМНЕ доласком нове власти „изгубити повластице и одговарати за криминал“.

Извор: РТС