Издвајамо Србија

ЈЕЗИВО СВЕДОЧЕЊЕ БИВШЕГ ЗАРОБЉЕНИКА: Азра је клала и мучила Србе, ножем нам је урезивала крстове на чело!

Слободан Јовић, сведок тужилаштва на суђењу Азри Башић, испричао је у петак у Суду БиХ да га је оптужена зајахала и приморала да је четвороношке на леђима носи по стаклу, након чега га је ударила ногом у главу и избила му 10 зуба.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У потресном сведочењу Јовић је описао стравичне детаље злостављања кроз које су пролазили српски цивили 1992. године у Дому ЈНА у Дервенти. Он каже да је у Дом ЈНА одведен 26. априла и да је у злостављању предњачила Азра Башић.

– Кад је дошла питала је: „Јесу ли то четници?“ и почела је ударати све редом. Прво је ударила Радојицу Гарића, па Неђу Благојевића, кога су војници избацили кроз прозор. Мени је рекла да клекнем и онда ме је узјахала. Морао сам је четвороношке по стаклу носити на леђима дуж сале и назад. Сав сам био крвав – испричао је Јовић.

Присетио се да је Благоја Ђураш, који је испребијан лежао на поду, питао да ли се с неким може преговарати, на шта му је Азра одговорила: „Сад ћеш преговарати“, па је клекнула изнад њега, извадила нож и тада је потекла крв.

– Поред ње је стајао један војник ХОС. Благоја је кркљао и погледао сам у његовом правцу. Азра се окренула и питала ме: „Шта ти бели гледаш?“, а онда ме је ногом ударила у главу и избила ми 10 зуба – испричао је Јовић.

Потврдио је и наводе да је Башићева двојицу затвореника „поново крстила“ тако што им је ножем урезала крст на глави и леђима.

Сведок Лука Патковић испричао је да су сви војници, који су их тукли, заробљеницима говорили да „то није ништа шта ће се десити кад дође Азра“.

– Дошла је згодна, млађа, црна жена у униформи. Ударила ме неким тврдим предметом у главу, па ногом у гениталије и од ударца сам клекнуо. Мене су везали шпагом, узјахао ме Дејан звани Нишлија и морао сам га носити на леђима два круга по сали. Кад сам правио други круг, у једном моменту видео сам Ђураша који је лежао на поду и кркљао.

Касније сам чуо да га је Азра заклала – испричао је Патковић.

ГРЕШКА У ИЗЈАВИ

Лука Патковић је у изјавама у истрази рекао да је Благоја Ђураша заклао војник ХОС који је стајао поред Азре Башић. На питање браниоца сведок је појаснио да су му то, након размене, рекле колеге с којима је био затворен и да је на основу тога дао такву изјаву.

Извор: Новости.рс