Издвајамо Србија

НЕ ОДУСТАЈЕ: Тачи иде против НАТО и САД у жељи да формира Војску Косова

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)

Представници Срба у косовском парламенту користитиће сва политичка средства како би се супротставили формирању војске Косова

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косовски председник Хашим Тачи је подршку за трансформацију Косовских безбедносних снага у војску Косова затражио и од амбасадора земаља Квинте.

Према писању косовских медија, Тачи је амбасадоре обавестио да, упркос упозорењима НАТО и САД, Приштина неће одустати од формирања Војске Косова, те да ће се измене закона, које регулишу то питање, ускоро наћи на дневном реду парламента.

ТАЧИ НА ОВО НИЈЕ РАЧУНАО: НАТО и САД оштро реаговали због формирања “Војске Косова”

Тачи је, како се наводи, затражио помоћ партнера у убеђивању посланике Српске листе да гласају за уставне промене у вези са трансформацијом Безбедносних снага Косова.

Пошто ту подршку није добио, Тачи је рекао да је једини начин да се трансформација спроведе кроз промену закона за шта није потребна двотрећинска већина.

Медији подсећају да су се позиционе парламентарне странке већ изјасниле да ће подржати владин предлог за измену закона о формирању војске Косова.

Међу њима је и радикални покрет Самоопредељење, а један од његових званичника Реџеп Сељими је рекао да су они непоколебљиви у подршци уставним променама када је реч о трансформацији Косовских безбедносних снага још 2014. године.

Шеф парламентарне групе Алијансе за будућност Косова Пал Лекај је рекао да та странка подржава стварање оружаних снага Косова.

Упитан да коментарише забринутост Амбасаде САД и НАТО тим поводом, Лекај каже да су “интереси земље на првом месту”.

– Ми треба да водимо рачуна о интересима земље, без кршења пријатељства са Сједињеним Америчким Државама и Европскм унијом, али да је интерес грађана Косова и косовске државе на првом месту – рекао је Лекај.

С друге стране, међитим, председник Српске листе Славко Симић је рекао да ће представници Срба у косовском парламенту користити сва политичка средства како би супротставили формирању војске Косова.

Министар иностраних послова Норвешке Борге Бренде апеловао је на косовске власти да се уздрже од трансформације косовских безбедносних снага у војску без уставних промена и политичког процеса, наведено је у саопштењу објављеном на сајту Норвешке амбасаде у Београду.

Извор:Телеграф.рс/Танјуг