Регион

ШОКАНТНО! ТИРАНА ХУШКА ТАЧИЈА против Америке

Ако се неко пита зашто је Приштини мишљење Запада постало мање битно, нека погледа у све јачу Албанију. Тачијево „не“ НАТО-у, ЕУ и САД да сачека на формирање војске и усвајање резолуције о прекиду преговора са Београдом док Рамуш Харадинај не буде ослобођен оптужби, као и отворен позив Албанцима у Македонији да остану доследни у захтевима за формирање владе те државе, звучи као да се Приштина осилила, пише „Спутњик“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Откад је то Косово „суверена држава“?

Десетог марта навршило се пуних десет година од када је Марти Ахтисари, специјални изасланик УН, ставио тачку на тзв. бечке преговоре Приштине и Београда. Његов план за решење кризе, који Савет безбедности УН није прихватио, постао је темељ на којем је Косово фебруара 2008. године прогласило независност.

Пет година касније и потписивање Бриселског споразума 2013. био је други покушај да се нађе компромис између Београда и Приштине. Веровало се, додуше не без разлога, да „моц́“ Приштини дају Америка и НАТО, јер и „независно Косово“ јесте њихово чедо.

Збуњеност је наступила када је председник Косова подвукао црту и замерио НАТО-у, САД и ЕУ због мешања у, како је рекао, „унутрашње ствари“ суверене државе. Дакле, кад је Косово постало „суверена држава“? И ко као такву може да је контролише, ако не они који су је и створили? Ко даје ветра у леђа косовским Албанцима данас?

Албанија није она коју памтимо

Матична држава Албанија није она земља које се ми сећамо. Економски оснажена, чланица најјаче војне алијансе на свету, врло добро управља концима када је реч о постизању циљева зацртаних ко зна када. Храброст коју је Тачи показао својим „не“ савим сигурно стигло је уз благослов из Тиране.

Године 2001. Албанија је покренула десетогодишњи програм модернизације и обнове оружаних снага према којем оне имају 14.500 војника у активном саставу, укључујући 2.000 цивила обучених по НАТО стандарду. Та реформа је укључила и уништавање великих количина застарелог оружја, муниције и опреме, укључујуц́и борбене авионе, хеликоптере, бојне бродове, тенкове и артиљерију. Број потенцијалних регрута износи 1.571.050.

Дакле, ако се неко пита зашто је Тачију мишљење Запада постало мање битно, нека ослушне шапате из Тиране.

 

Извор: Vestionline