Издвајамо Регион

ХРВАТСКОЈ СТИГЛА ТУЖБА: Ево колико морају да надокнаде за нанету штету жртвама усташког режима

Исплата надоканде се тражи за жртве, њихове наследнике и родбину

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Хрватској је ових дана уручена групна тужба за надокнаду штете у висни од 3,5 милијарди долара, коју су хрватски Срби, Роми и Јевреји претрпели током Другог светског рата, у поступку који је покренуло неколико особа у мају прошле године пред Окружним судом у Чикагу. Исплата надоканде се тражи за жртве, њихове наследнике и родбину.

Реч је о надокнади, не само материјалне штете, везане уз одузету имовину, него и нематеријалне штете коју су претрпеле жртве усташких логора. Тужиоци наводе да је за ту штету одговорна Хрватска као правна следница НДХ. У Министарству спољних послова Хрватске Вечерњем лести је отврђено да је тужба стигла путем америчке Амбасаде у Загребу.

– Министарство је 27. фебруара примило ноту Амбасаде САД која се тиче тужбе у предмету Лалић ет ал. в. Републиц оф Цроатиа који је покренут пред Окружним судом Северног округа Источног подручја Иллиноиса – навели су из министарства.

О детаљима тужбе у том ресору не желе да говоре, али незванично, пише овај загребачки дневник, може се чути да таква тужба наводно нема основе. Саговорници листа и поменутог ресора, тврде да Хрватска није наследница НДХ, па не може ни да одговара за штету која је почињена под тим режимом.

– Да је то тако, видљиво је већ из Изворишних основа Устава, у којима се изреком наводи да Хрватска почива на темељима суверености израженима у одлукама ЗАВНОХ-а, насупрот проглашењу НДХ.

Извор:Танјуг