Издвајамо Свет

АМЕРИКА У ШОКУ, РУСИ ИМ ТАЈНИМ ОРУЖЈЕМ ОБОРИЛИ 29 ТОМАХАВКА: Пентагон хтео да сакрије велику срамоту! (ВИДЕО)

Амерички медији, додуше они ненаклоњени Доналду Трампу, тврде да је ракетни напад на сиријски војни аеродром Шајрат био промашај, као и да су Руси без испаљеног метка оборили чак 23 томахавка (од 59 лансираних) која су пала на земљу или у море целих 40 километара од те авио-базе

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Амерички војни стручњаци открили су за стручни часопис Ветерани данас да су системи за навођење на циљ тих крстарећих ракета нечијим спољним утицајем били искључени или дезоријентисани. 

Истина, они нису децидно устврдили (па и како би прим, аут.) да иза тог ослепљивања или дезоријентације стоје руски системи за радио-електронску борбу.

Главни уредник листа Ветерани данас Гордон Даф, међутим, указује управо на руску умешаност у бламажу оружаних снага САД.

По његовом мишљењу, Американци су у том нападу начисто изгубили 34 крстареће ракете, а толики губитак се не може објаснити ни људским фактором, уношењем нетачних координата, нити техничким проблемима.

Американци, објашњава он, у своје ракете убацују вишеструко дуплиране координате циљева, а томахавци су проверене и поуздане ракете које, пре свега, лете подзвучним брзинама.

Овај стручни часопис  прецизно наводи да је пет томахавка пало у околини Шајрата, убивши неколико цивила, док је осталих 29 завршило у мору, не долетевши ни до обале.

Сам Даф у вези са овим подсећа на случај америчког разарача УСС Доналд Кук чији је противракетни систем Иџис, док је био у водама Црног мора, био потпуно избачен из игре приликом прелета руских авиона изнад њега.

Он процењује да су руски Су-24 у време прелета (2014.године) изнад разарача УСС Доналд Кук имали укључен систем за радио-електронску борбу Хибини.

Подсећа и на тврдњу бившег команданта снага НАТО у Европи Филипа Бридлава да су Русији успех на Криму обезбедили системи за радио-електронску борбу.

Генерал Јевгениј Бужински подсетио је да је Русија, одмах након што је Турска оборила њен бомбардер на граници са Сиријом, објавила да је принуђена да убудуће користи радио-електронска средства за ометање.

Недавно су у руску авио-базу у Сирији Хмејмим стигла два Ил-20 са шпијунским радарима и средствима за радио-електронску борбу. Ти авиони су у стању да и по 12 сати непрекидно круже над огромном територијом – и дању и ноћу.

Потом је у Сирији примећен познати руски мобилни систем Крашуха-4, који емитује сметње широког спектра које су могле збунити и томахавке и америчку војну шпијунажу, укључујући предају података сателитима Лакрос и Оникс, али и авионима авакс.

Сви су изгледи да је руски војни врх у Сирију пребацио и систем Борисогљебск-2 који се сматра најбољим у својој класи.

Постоји могућност да је томахавке лансиране према сиријској авио-бази Шајрат пообарао модерни руски систем за емитовање  активних сметњи Ричаг-АВ“ који могу да носе и копнена војна техника и хеликоптери Ми-8.

Руска ратна флота њиме опрема и своје мање бродове.

Тај систем има властиту библиотеку војних објеката на терену који контролише, има и софтвер који сам себе коригује и прави потребна прилагођавања док анализира наоружање потенцијалног противника.

Пре неколико дана на Јутјубу се појавио снимак који показује пресретање америчких ракета, мада делује да су се испаљени томахавци буквално самоуништили, јер су навођени на судар

 

Извор: Факти.орг / Србија јавља