Издвајамо Свет

ЕВО КО ЈЕ НАЈВЕЋА ПРЕТЊА СВЕТУ: Ако се они уједине чека нас пропаст

Потпредседник Ирака Ајад Алави изјавио је да је Исламска држава у преговорима с Ал Каидом око могућег савеза, у тренутку када се ирачке трупе приближавају положајима бораца Исламске државе у Мосулу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наводи се да је Алави казао да је ову информацију добио данас од ирачких и регионалних контаката који су упознати са ситуацијом у Ираку.

„Разговор је сада започео. Дијалог се води између гласника који представљају вођу Исламске државе Абу Бакра ал Багдадија и оних који представљају вођу Ал Каиде Ајмана ал Завахирија.“

Исламска држава се одвојила од Ал Каиде 2014, па су две организације водиле огорчену битку око регрута, финансија и улоге предводника глобалног џихада.

Међутим, ИД од 2016. године све више слаби и губи контролу над територијама у Сирији и Ираку.

Стручњаци упозоравају да ИД неће престати да постоји чак ни ако изгуби све територије које је контролисао. Уместо тога би могао, попут Ал Каиде, да се крије и да врши терористичке нападе.

ИД има доста симпатизера и све чешће се дешавају напади инспирисани њеном доктрином. Ове године су нападнути Лондон, Санкт Петербург, Стокхолм, Копти у Египту.

„ИД неће тек тако испарити. Остаће сакривена у својим ћелијама и наставити да шири свој отров по целом свету“ каже Алави.

Уколико дође до помирења и уједињења ових џихадистичких група, свету ће претити велика опасност.

Наводи се да је Завахири јавно критиковао Исламску државу због њених бруталних метода, које су укључивале одрубљивање главе, дављење и спаљивање.

Према ирачком потпредседнику Алавију, није јасно на који начин би Исламска држава и Ал Каида могле да сарађују.

Извор:Танјуг/Курир