Здравље Издвајамо

ЈОРГОВАН ЈЕ СИМБОЛ НАЈВЕЋЕГ ХРИШЋАНСКОГ ПРАЗНИКА: Моћни цвет нема шта не може да излечи!

Моћни цвет помаже и у тегобама са варењем, кожом, температуром, па чак и реумом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од најпрепознатљивијих пролећних цветова је јоргован, који у својим цветовима, листовима и стабљици скрива бројна лековита својства, па је врло популарна биљка у хомеопатији.

Домовина јоргована је Балканско полуострво. Као цвет омиљен је у хришћанству у време Васкрса, а за лечење се користи цвет, лист, кора и кора љуске семена.

Користи се за лечење реуматских болести, и то нарочито реуме нерава и за лечење навале крви у јетру, што је јако битно да не би дошло до некрозе ћелија јетре. Одличан је и за лечење пробавних тегоба као што је дијареја, за лечење то јест одстрањивање глиста из цријева.

Кора дрвета и кора омотача љуске семена користи се за лечење маларије, и то повратне маларије са симптомима грознице праћене дрхтавицом и високом температуром.

Листови се користе за лечење грознице и болести уста код деце, конгестије јетре (навала крви у меко ткиво), тегобе пробавног система као што су црева (слаба пробава и пражњење црева, дијареја), код тегоба дисајних органа (кашаљ, бронхитис), код повишене температуре, камена у бубрегу и високог крвног притиска.

Цветови се користе за лечење кожних болести као што су осип, опекотине, посекотине, огреботине и разне кожне нечистоће, нарочито у нези лица, код тегоба пробавног система и тегоба дисајних органа (кашаљ, бронхитис), као што су затвор или надутост, неуралгије, тегобе очију (глауком – облога за очи).

У литератури се спомиње и употреба цветова у магичним обредима, и то за заштиту, чишћење – прочишћавање куће и соба, а ови мирисни цветови су се користили и како би отерали зле духове и уједно доносили позитивну енергију, благослов живота као вијесник радости и дара живота итд.

Уље цветова јоргована познато је као народно средство за масажу и лечење реуме као и неуралгије нерава.

У ароматерапији користи се за емоционалну и духовну равнотежу и за јачање сензуалности лечења и потиштености.

Извор: Аваз