Издвајамо Свет

КАКВА ШАМАРЧИНА ТАЧИЈУ И РАМИ ИЗ ВАШИНГТОНА: Ево шта су им поручили у вези „Велике Албаније“

БЕОГРАД – Амбасадори САД у Београду, Приштини и Тирани упозорили су Хашима Тачија, Едија Раму и Јонуза Муслијуа да су њихове изјаве о могућем уједињењу Косова и Албаније “неопрезне”, као и да “подривају стабилност региона”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У одвојеним изјавама, амерички амбасадори Кајл Скот, Грег Делави и Доналд Лу критиковали су изјаве Хашима Тачија, Едија Раме и Јонуза Муслијуа, који су навели да би застој у европским интеграцијама могао да доведе до уједињења Албаније и Косова.

Ланчана реакција америчких дипломата уследила је после серије изјава албанског премијера Едија Раме, косовског председника Хашима Тачија, и председника Националног савета Албанаца на југу Србије Јонуза Муслијуа да би „Албанија и Косово могли да се уједине“ уколико њихов европски пут западне у ћорсокак.

– САД као проблем виде неке не до краја пажљиве изјаве дате протеклих дана о уједињењу и мењању граница на Западном Балкану – рекао је агенцији Фонет амерички амбасадор у Србији Кајл Скот и нагласио да Америка подржава суверенитет свих држава Западног Балкана.

Сличну изјаву дао је и његов колега у Приштини Крег Делави, наводећи да се Вашингтон “противи неопрезним изјавама о уједињењу, као и претераним реакцијама које подривају стабилност” у региону.

Извор:Фонет/Танјуг