Издвајамо Србија

МАЈКА ХЕРОЈА СА КОШАРА: Убице масакрирале наше синове, уместо у затвору, данас на високим положајима!

Уместо да су изведени пред лице правде, злочинци одликовани од стране свог народа

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Скоро две деценије траје борба Лозанке Радоичић, мајке Владимира (19), једног од настрадалих хероја са Кошара, да њен син са својим друговима не падне у заборав.

Верује се да ће „јунацима другог косовског боја“, како су почели да их зову, држава подићи споменик, а њихове убице, које још увек слободно шетају, стићи рука правде. Виши суд у Нишу је до сада осудио осморицу терориста на укупно 120 година затвора.

– Желим да наши јуначине падну у заборав. Наш народ готово ништа не зна о томе шта се дешавало на Кошарама- изјавила је Лозанка, која је покренула иницијативу да се настрадалим војницима са Кошара подигне споменик у Пионирском парку.

– Тај споменик је потребан нама, данашњим и будућим генерацијама, како би знали чије је Косово и како се оно брани- додала је она.

Владимир је међу првима настрадао када су Кошаре нападнуте и то 30. септембра 1998. године, у тренутку док Србија још није била званично у рату. Заједно са њим животе су дали и војници који су били на одслужењу војног рока Миладин Гобељић и Илија Павловић, као и војници по уговору Мирослав Јоцић и Милош Павловић.

Убијени су из заседе припадника терористичке групе Агима Рамаданија, који је читав масакр снимала.

– Тог дана Рамадани је са више од 30 војника ушао у српску територију и направили заседу нашим војницима, међу којима је био и Владимир. Убијање и мрцварење је забележено камером и чим сам дошла у посед снимка, поднела сам кривичну пријаву против њих, још 2007. године- подсећа Лозанка.

Двојица са језивог снимка данас заузимају високе позиције у безбедносним снагама такозване Републике Косово, један је пуковник, други потпуковник, а трећи је градоначелник у Обилићу. Самом Рамаданију је на Кошарама подигнут споменик, а он је добио највише државне почасти од свог народа.

 

Извор: srbijadanas.com / Курир