Издвајамо Свет

ОПОЗИЦИЈА У ТУРСКОЈ ТВРДИ: Референдум покраден!Протести у Истанбулу(ФОТО)

Тесна Ердоганова победа

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник турске изборне комисије Сади Гувен потврдио је вечерас да незванични резултати показују да су грађани Турске на референдуму подржали промене устава, којима се проширују овлашћења председнику Реџепу Тајипу Ердогану.

Према његовим речима, кампања „за“ промене освојила је 1,25 милиона гласова више од кампање „против“, а пошто је остало само 600.000 гласова који још нису пребројани, то значи да су промене прихваћене.

Он је додао да је изборна комисија, после великог броја притужби, одлучила да размотри признавање гласачких лиситића без печата, осим ако се не докаже да су лажни.

Гувен је на конференцији за новинаре у Анкари прецизирао да је једна од тих притужби стигла из владајуће Странке правде и развоја која тврди да њени функционери нису успели да ставе печат на поједине листиће.

Након што су противници уставних реформи рекли да та одлука, донета у последњем тренутку, отвара питање валидности гласања, Гувен је рекао да је она донета пре него што су резултати почели да стижу у комисију.

Он је нагласио да су припадници владајуће Странке правде и развоја и највећих опозиционих партија били присутни на скоро свим бирачким местима и потписали извештаје, пренео је Ројтерс.

Гувен је најавио да се званични резултати референдума очекују за 11 до 12 дана.

На основу 99 одсто пребројаних гласова, 51,3 одсто гласача било је за промене, док је 48,3 одсто било против, саопштила је изборна комисија, а јавила агенција Анадолија.

– Турски грађани су на референдуму донели историјску одлуку – поручио је вечерас Ердоган.

– Данас… Турска је донела историјску одлуку – рекао је он новинарима у својој званичној резиденцији у Истанбулу.

– Спроводимо најважнију реформу у нашој историји – рекао је Ердоган, истичући да би сви требало да поштују одлуку турског народа, а посебно савезници.

Ердоган је навео да незванични резултати показују да је око 25 милиона гласача подржало уставне реформе, док је против било 1,3 милиона мање.

Он је додао да се нада да ће Турска имати користи од резултата референдума.

Неће сви чланови уставних промена одмах ступити на снагу, казао је Ердоган, додајући да ће неки ступити на снагу у новембру 2019.

Он је рекао да је сваки глас на референдуму био важан, да је подршка уставним променама порасла на југоистоку Турске и да су гласови из иностранства имали великог удела у успеху референдума, пренео је Ројтерс.

Истовремено, АП јавља да Ердоганове присталице уз ватромет славе у Истанбулу резултате референдума.

Турски премијер Бинали Јилдирим прогласио је победу на данашњем референдуму о уставним променама, којима се проширују овлашћења председника те земље Реџепа Тајипа Ердогана.

Према његовим речима, Турска је окренула нову страну у својој демократској историји, преносе агенције.

Обраћајући се око 3.000 хиљаде окупљених присталица са балкона седишта своје Партије право и правде, Јилдирим је рекао да су последњи прелиминарни резултати показали да је на референдуму победио глас „за“ промене, наводи АП.

– Ово је одлука народа. У нашој демократској историји, окренута је нова страница – рекао је Јилдирим, преноси АФП.

Он је додао да „последњу реч има народ, а народ је гласао за промене“.

Јилдирим је поручио да је исход референдума најбољи одговор онима који стоје из неуспелог покушаја војног пуча у Турској, у јулу прошле године.

Грађани неколико делова Истанбула, највећег града у Турској, ударали су шерпама и лонцима на прозорима својих домова, док је председник Реџеп Тајип Ердоган проглашавао победу на данашњем референдуму уставних реформи.

Ово је, како је навео Ројтерс, традиционална форма протеста.

Незадовољство су изразили становници најмање четири насеља Истанбула, јавила је британска агенција, позивајући се на очевице.

На друштвеним мрежама, објављене су фотографије и видео снимци на којима се види како су се у појединим деловима града окупиле и мање групе демонстраната.

Грађани Турске са местом пребивалишта у Сарајеву изашли су вечерас на улице да би прославили резултате референдума у Турској.

Турски држављани у БиХ са заставама матичне земље прославили су резултате референдума, пренео је Клиx.ба.

Окупили су се и вожњом кроз град, трубећи сиренама на аутомобилима, прославили резултате референдума у Турској, којима су проширена овлашћења председника државе.

Након дефилеа аутомобилима, прославу су наставили на Башчаршији.

ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ НОВО БРОЈАЊЕ

Главна турска опозициона странка Републиканска народна партија (ЦХП) захтева поновно бројање до 60 одсто гласова у референдуму који би могао да прошири овлашћења председникаТурске Реџепа Тајипа Ердогана, саопштио је данас заменик председавајућег странке Ердал Аксунгер.

АП јавља да је главна опозициона странка тражи поновно бројање 37 одсто гласова.

Странка је раније саопштила да је уочено много неправилности током референдума, преноси Ројтерс.

Извор:Вечерње новости/srbijadanas.com