Издвајамо Србија

НИКОЛИЋ ОШТРО РЕАГОВАО: Ако Албанци мисле да не праве уступке, а да прете…

Председник Србије Томислав Николић рекао је разговору са шефом Унмика Захиром Танином да је Србија привржена дијалогу Београда и Приштине. Ипак, додао је да се ситуација у региону Балкана „заоштрила“.

Loading...

Николић је рекао и да су напори Србије да Косово не постане држава успешни све док Унмик обавља своју улогу у обиму и на начин као и до сада, саопштено је из кабинета председника Србије.

„Србија је привржена дијалогу Београда и Приштине, међутим, забрињавају очигледне намере појединих албанских политичара да се створи ’Велика Албанија‘. Ако Албанци мисле да не морају да направе никакве уступке, а притом провоцирају и прете, у великој су заблуди. Ми смо спремни да уступимо Албанцима на Косову онолико колико добија Заједница српских општина, и даље од тога не можемо да идемо“, рекао је Николић.

Николић је додао да се ситуација у региону Балкана заоштрила, али да не очекује да може да дође до оружаних сукоба.

Председник Србије је изразио задовољство статусно неутралном улогом Унмика и напорима да се реше проблеми на терену, у интересу свих грађана у Покрајини, и захвалио шефу Унмика на личном доприносу и залагању у очувању мира и стабилности на Косову и Метохији.

Танин је изразио очекивање да ће се дијалог Београда и Приштине наставити и захвалио председнику Србије што је допринео смиривању тензија у региону, пише у саопштењу.

Говорећи о активностима Унмика Танин је рекао да су напори усмерени на конкретне активности и реализацију.

„Ми смо пуно радили на терену, пружајући подршку институцијама у успостављању владавине права, људских права, дијалогу између заједница, доприносећи миру и безбедности и борби против тероризма. Напори су уложени да осигурамо да извештаји Генералног о ситуацији на Косову су реални и уравнотежени“, рекао је Танин.

Он је захвалио председнику Србије на снажној подршци Унмику и пренео захвалност Генералног секретара УН Антонија Гутереша на његовом доприносу очувању мира у региону, додаје се у саопштењу.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...