Регион Србија

Срамота! Овако ће Хрвати прославити 22 године од „Олује“: 800 војника и хиљаде људи у Книну веселиће се због прогона Срба

– Ово место је одабрано због симболике – изјавио је државни секретар у МОРХ-у Томислав Ивић, подсетивши да је након подизања заставе након ослобођења Книна, прве поруке грађанима с тог места послао први председник Фрањо Туђман
Дан победе и домовинске захвалности, како Хрвати називају дан када је почела „Олуја“ и стравичан прогон Срба из Хрватске, и Дан хрватских бранитеља, ове године биће обележени у петак и суботу, 4. и 5. августа, у Книну.
Свечан и достојанствен начин

– Све припреме су извршене и на свечан и достојанствен начин ћемо обележити та два дана. Очекујемо да ће у Книну као и свих претходних година бити неколико десетина хиљада хрватских грађана из свих делова Хрватске – рекао је на конференцији за новинаре председник Организацијског одбора за обележавање Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља, државни секретар у МОРХ-у Томислав Ивић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ивић је позвао грађане да дођу у Книн и дају свој допринос у обележавању „једног од најзначајнијих дана у новијој хрватској историји“, пише „Индеx“.

– Ово место је одабрано због симболике – нагласио је Ивић, подсетивши да је након подизања заставе након ослобођења Книна, прве поруке грађанима с тог места послао први председник Фрањо Туђман.

Министар хрватских бранитеља Томо Медвед навео је да су досад организовали 67 аутобуса из целе Хрватске за долазак хрватских бранитеља Домовинског рата на средишњу свечаност, те да и даље примају захтеве.

Рекао је да то министарство низ година подржава и обележавање војно-редарствене операције „Олуја“ у свим већим градовима у Хрватској – од Вуковара, Славонског Брода, Вараждина, Ријеке и Слуња те је најавио да ће с тиме наставити и убудуће. Мештане жупанија и градова који нису у могућности да дођу у Книн позвао је да допринесу обележавању Дана победе и домовинске захвалности и Дана хрватских бранитеља доласком у оне градове где се обележава годишњица Олује.

Квалитетно обележавање

Грађане је позвао да „понесу државна обележја како би и на тај начин допринели достојном и квалитетном обележавању тог датума“.

Упитан колико кошта концерт Томпсона у Слуњу, Медвед је рекао да Министарство бранитеља, с обзиром на то да концерт улази у цео програм обележавања, пружа потпору у техничком смислу, као и за све друге градове у којима се обележава „Олуја“.

Одлучно је одбацио тврдње да ће се ове године службени говори одржати на книнској тврђави, а не као досад на средишњем градском Тргу, јер државни врх на тај начин жели да избегне могуће звиждуке и неугодности.

Доступност државног врха грађанима поткрепио је навевши планиране активности у склопу дводневног обележавања. „Доступношћу постижемо то да будемо са својим народом, бранитељима, настрадалима, а све друге инсинуације одбацујемо. Као министарство смо свакодневно отворени за бранитеље и удружења проистекле из рата, присутни смо на низу активности, стога одбацујемо сваку такву помисао да се програм сели на тврђаву из сличних разлога – нагласио је Медвед.

Заповедник Хрватске копнене војске, генерал пуковник Мате Остовић, навео је да ће у свечаности обележавања и њеној организацији учествовати више од 800 припадника Оружаних снага.

Програм

У петак, 4. августа биће одржана ревијална фудбалска утакмица на градском стадиону НК Динара између бранитеља и званичника те заједно ветерана Хајдука и Динама против Ријеке и Осијека. У Книну ће бити одржана седница Владе, а увече ће се, у организацији министара унутрашњих послова и бранитеља те Оружаних снага, одржати пријем ратних заповедника из Домовинског рата.

У суботу, 5. августа програм започиње будницом улицама Книна коју ће извести Оркестар Оружаних снага РХ.

На Тргу Анте Старчевића код споменику победе „Олуја 95“ у 8:30 сати биће положени венци и запаљене свеће, а заједнички венац положиће председница Републике Колинда Грабар Китаровић, председник Хрватског сабора Гордан Јандроковић, председник Владе Андреј Пленковић, жупан Шибенско-книнске жупаније Горан Паук, кнински градоначелник Марко Јелић те представници удружења бранитеља из Домовинског рата. Мису за погинуле бранитеље предводиће војни бискуп, монс. Јуре Богдан.

Програм на Книнској тврђави започиње у 9,20 сати читањем повеснице о војно-редарственој опрацији „Олуја“. Традиционалном звоњавом Книнских црквених звона обележиће се улазак припадника Хрватске војске у Книн током операције. Следи подизање хрватске заставе уз државну химну. Биће испаљена 22 плотуна из топничких оружја, у спомен на 22. годишњицу Олује. У склопу аеромитинга осам авиона Хрватског ратног ваздухпловства и противваздушне одбране први пут ће јавности бити представљени нови хеликоптери КW ОХ-58.

У 10 сати на книнској тврђави пригодно ће се присутнима и јавности обратити председница Републике, председник Хрватског сабора, председник Владе и ћерка бранитеља који је погинуо у Олуји.

Након завршетка програма на книнској тврђави, марш војних јединица, застава из Домовинског рата, ешалона хрватских бранитеља, три ешалона Оружаних снага, МУП-а, ватрогасаца, званичника и званица упутиће се према цркви Госпе Великог Хватског Крсног Завјета, у којој ће се у 11.30 сати традиционално одржати миса за домовину. Предводиће је шибенски бискуп монс. Томислав Рогић.

Хришћанске вредности

Следи сусрет званичника и званица са стопостотним хрватским ратним војним инвалидима прве групе и члановима породица бранитеља погинулих и несталих у Олуји те обилазак бранитељских удружења. Увече ће на Тргу др. Анте Старчевића концерт одржати Прљаво казалиште.

– Свесни смо важности Книна као места од којег креће слобода и независност наше земље. Молимо све грађане да достојанствено, часно и на хришћанским вредностима прославимо, како то чине победници – поручио је кнински градоначелник Марко Јелић.

Извор: Telegraf.rs