Издвајамо Србија

ВУЧИЋ: Мој син Данило ми каже „Ајде више ти и твоја Европска унија“

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Београд — Председник Александар Вучић изјавио је да улазак у ЕУ не зависи само од Србије и да су из ЕУ тражили институције које многи немају, попут заштитника грађана.

Вучић је у интервјуу за „Спутњик“, одговарајући на питање како оцењује истраживања да су млади у Србији против ЕУ, казао да је то „јасан тренд“ и да га то „не изненађује“.

„Србија жели у ЕУ као што нећемо да уводимо санкције Русији и да им забадамо нож у леђа. Мој син Данило ми каже ‘ајде ти и твоја ЕУ’. Ја му кажем да сачека 15 година па ће разумети ову политику као што разуме и однос према Русији. Улазак у ЕУ више не зависи само од нас. Само један мањи део. Нама су тражили да имамо заштитника грађана, а многи у ЕУ га немају, иако су знали да је на тој функцији у Србији политичка личност“, рекао је Вучић.

Он је навео да „многе чланице ЕУ не признају националне мањине“.

„А нама замерају однос према мањинама… Замерају на медијској ситуацији. Па у којој земљи има да сваког дана медији воде кампању против председника“, казао је Вучић.

Председник је изјавио да од када је преузео функцију шефа државе има много мање дневних проблема и да му та позиција омогућава да се бави стратешким и суштинским питањима за будућност државе Србије.

Вучић је то казао у интервјуу за „Спутњик“, упитан шта се у његовом животу променило од када је председник Србије.

„Ево, недеља је, а ми радимо… Имам много мање дневних проблема и састанака који сте тичу штрајкова, разноразних захтева. Ова позиција омогућава да се бавим стратешким и суштинским питањима за будућност државе Србије. Нажалост, и даље, због различитих захтева и чињенице да сам председник највеће странке, људи свакодневно долазе, па неке можете да одбијете, а неке не“, казао је он.

На питање да ли то значи да ће га бити мање у јавности, Вучић је одговорио да „да не мисли да се ривалима додворава причама да ће мање да ради, практично, да ће бити лењ да би они били срећни“.

„Радићу марљиво, бићу вредан, обављаћу тешке послове, доносићу одговорне одлуке и мораће на другачији начин да ме победе. Не могу се уздати у моју лењост или неактивност“, рекао је српски председник.

На констатацију „Спутњика“ да га нико не критикује зато што је вредан, Вучић је подсетио на критике везане за Бриселски споразум.

„А данас ми тражимо да буде спроведен, а не спроводи га албанска страна. Био сам најжешће критикован због Закона о раду и мера фискалне консолидације, а то нас је довело до највећих успеха у прошлој и овој години. Само четири земље ЕУ имају бољи однос прихода и расхода у буџету него што је у Србији. Јавне финансије су под контролом, али су биле неопходне тешке мере и тешке одлуке“, рекао је Вучић.

У интервјуу за „Спутњик“, Вучић је казао да је „политички, неопходна стабилност и сигурност региона“, а „економски, даље јачање привреде и раста“.

„И треће, смањићемо негативан природни прираштај што је неопходно за будућност. У првом тромесечју ове године имамо више рођене деце него 2016. и то за око хиљаду и по деце. Током 2011. и 2012. губили смо сваке године око 47.000 становника. Сад се држимо на око 31 хиљаду на годишњем нивоу и желимо да спустимо на од 18 до 20 хиљада мање људи годишње“, навео је српски председник.

 

Извор: Танјуг