Свет

ТРАМП УДАРИО НА КИНУ, ЗАПРЕТИО ИМ ТРГОВИНСКИМ РАТОМ! Ово је разлог зашто би та одлука могла да му се обије о главу!

Председник САД оптужио Пекинг да није ништа урадио да би спречио ракетне тестове Северне Кореје. Због тога је навео да неће више дозволити да Кина зарађује милијарде на трговини

Амерички председник Доналд Трамп запретио је Кини трговинским ратом због тога што није обуздала Северну Кореју.
Након што је Пјонгјанг у петак извео и другу успешну пробу интерконтиненталне балистичке ракете, која може да погоди било коју тачку у САД, Трамп је навео да неће више дозволити Пекингу да зарађује на трговини. – Веома сам разочаран Кином. Наши глупи бивши лидери дозволили су Кини да направи стотине милијарди долара годишње на трговини, а она није ништа урадила за нас поводом Северне Кореје, само је причала. Више нећемо дозволити да се то настави. Кина је лако могла да реши овај проблем! – навео је Трамп на Твитеру.

Пре тога је и амерички државни секретар Рекс Тилерсон оптужио Кину да заједно са Русијом финансијски подржава режим Ким Џонг Уна.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Трговинска размена између Кине и Северне Кореје повећана је за 40 одсто ове године. Пекинг и Москва су економски омогућиле развој нуклеарног оружја и балистичког ракетног програма Пјонгјанга и имају јединствену и посебну одговорност за све већу претњу регионалној и глобалној стабилности – рекао је Тилерсон.

Он је нагласио да Вашингтон никада неће прихватити нуклеарно наоружану Северну Кореју и позвао све државе да заузму снажан став према Пјонгјангу и његовим финансијерима.

Те изјаве америчке администрације аналитичари тумаче као крај добрих односа између кинеског председника Си Ђинпинга и Трампа.

Након њиховог сусрета у априлу у Америци, Трамп је хвалио Сија на сва уста. Стално је говорио да се добро разумео са кинеским лидером и да очекује сјајну сарадњу са њим. Међутим, сада се може очекивати да Трамп испуни обећања дата током предизборне кампање и започне трговински рат с Кином – објашњава стручњак за међународне студије Ли Јангуј.

Вратиће му се трипут горе

Како подсећа, Трамп је у предизборној кампањи обећавао да ће наметнути чак 45 одсто пореза на робу увезену из Кине.
– То је тада изазвало жестоке реакције у Пекингу, па је Си Ђинпинг одговорио да ће забранити продају неких америчких производа у Кини, попут популарног телефона „ајфон“, као и низ других мера које би биле тежак ударац за компаније из САД. Сада, ако Трамп стварно буде повео трговински рат против Кине, може да очекује да ће тродупло више изгубити Америка. Он не разуме да не сме да затвори тржиште од више од милијарду људи – сматра Ли.

Иначе, Пјонгјанг је у петак увече тестирао интерконтиненталну ракету „хвасонг-14“, која може да носи нуклеарну бојеву главу. Пројектил је достигао максималну висину од 3.725 километара и прешао 998 километара пре прецизног слетања у Јапанско море.

Ким Џонг Ун је навео да је након другог успешног теста „хвасонга“ његова земља у могућности да погоди било коју тачку САД у било којем тренутку.

Претходна ракета, која је испробана 4. јула, према проценама могла је да досегне Аљаску, али не и даље.
– Ово је озбиљно упозорење империјалистима из САД, који бесмислено трубе о претњама ратом и пооштравању санкција – навео је Ким

Извор: Informer.rs