Русија

УДАРНА ВЕСТ! Украјинци опет напали Русију!

Украјинска војска са два хеликоптера дигла у ваздух складиште нафте у руском граду Белгороду. Погођена су три од шест резервоара, након чега је избио огроман пожар. Жртава, срећом, није било

Украјинска војска је у петак ујутру дигла у ваздух складиште нафте у руском граду Белгороду, што је био други напад трупа оданих Кијеву на територији Руске Федерације од почетка кризе између две земље. Украјинци су са два хеликоптера Ми-24 ушли у ваздушни простор Русије и погодили три од шест резервоара, након чега се догодила експлозија и избио огроман пожар. Жртава срећом није било. Стање приправности Губернатор Белгородске области Вјачеслав Гладков изјавио је да су украјински хеликоптери у петак ранио ујутру у ниском лету упали у Русију, а потом са више пројектила погодили нафтно складиште.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Пожар у складишту нафте догодио се због напада два хеликоптера украјинског ваздухопловства, која су на територију Руске Федерације ушла летећи на малој висини. Отворили су ватру на резервоар горива у Белгороду, после чега се догодила експлозија и пожар. Нико није погинуо, али су због пожара евакуисана 43 становника околних улица – рекао је Гладков, додајући да је снабдевање нафте упркос нападу стабилно и да неће бити несташица горива.

Званичници Белгородске, као и суседне Курске области, које се налазе на самој граници са Украјином, наредили су да службе безбедности у тим регионима пређу у стање „високе приправности“ због опасности од евентуалних нових напада са суседне територије.

Градоначелник Белгорода Антон Иванов саопштио је да у нападу није било жртава иако је првобитно било објављено да су двојица радника повређена.

Услед експлозије причињена је материјална штета на канцеларијама складишта, као и на неколико околних кућа. Скоро 200 ватрогасаца са 50 ватрогасних кола успело је да се избори са ватром тек у поподневним часовима. Портпарол Кремља Дмитриј Песков оценио је да ће уништење складишта у Белгроду неповољно утицати на преговоре између Русије и Украјине, који су се почетком недеље коначно померили са мртве тачке.

– Напад на складиште нафте на руској територији сасвим сигурно не ствара добре услове за наставак мировних преговора. Мислим да је Кијев направио велику грешку. Председник Владимир Путин обавештен је о инциденту, а надлежни органи предузимају све неопходне мере како би реорганизовали ланац снабдевања нафтом и спречили несташице у Белгороду – рекао је Песков.

Кијев ништа не зна С друге стране, власти у Кијеву нису желеле ни да потврде ни да демантују наводе Кремља у вези са хеликоптерским нападом. Украјински министар спољних послова Дмитро Кулеба рекао је да „не располаже са довољно информација“.

– Не могу ни да потврдим ни да одбацим тврдњу да је Украјина учествовала у нападу у Руској Федерацији. Просто, немам све војне информације са терена, па не знам – рекао је украјински шеф дипломатије.

Ово је, иначе, други пут од почетка украјинске кризе да је режим у Кијев организовао напад на Русију. Пре овога, 21. фебруара, украјинска војска гранатирала је пункт руске граничне полиције у Ростовској области. Петорица украјинских војника потом су са два оклопна возила покушала да упадну на територију Руске Федерације, али су их руске трупе убиле.

Три дана касније, председник Владимир Путин је пред телевизијским камерама наредио покретање специјалне војне операције у Украјини. Антрфиле Још једна експлозија? Светски медији јављају да се у Белгороду у петак по подне догодила још једна експлозија, али да није познато да ли је реч о новом нападу украјинских снага или је експлодирао неки од већ погођених резервоара са нафтом.

Агенција Ројтерс, позивајући се на изјаве сведока, наводи да се „јака детонација чула око 13 сати по московском времену“, док су ватрогасци покушавали да угасе ватру у складишту горива.

 

 

 

 

 

 

Извор: Информер.рс