Издвајамо Свет

САД У ШОКУ, ЦЕО СВЕТ ИМ СЕ СМЕЈЕ: Пентагон потврдио да су борци које су обучавали дезертирали и прешли у сиријску војску

Борци које су обучавале и наоружавале САД су своје обуке и оружје однели у сиријску војску.

Сиријски борци које је обучавао, наоружавао и плаћао Пентагон, заиста су прешли у сиријску војску. Прошле недеље је било извештаја о две одвојене групе бораца “Командоса револуције,“ који деле базу ал-Танф са америчком војском у јужној Сирији, а које прелазе и придружују се лојалистичком кампу. Међутим, оно што нисмо схватили је то да је постојала и званична потврда о томе од стране америчких војних портпарола.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Америчка војска је потврдила “шаку изолованих прелазака,“ и такође су рекли да прелетачи сада покушавају да убеде преостале Револуционарне командосе да промене страну:

“Пуковник америчке војске Тајан Дилон, портпарол коалиције, рекао је за ЦНН да је један од прелетача активно покушавао да регрутује своје бивше другове и убеди их да се придруже режиму, али је додао да ти напори немају до сада никаквих мерљивих успеха. Дилон не би рекао да су Русија или режим били директно иза ових напора за регрутовање.

Званичник је рекао за ЦНН да је лидер регрутовања бивши подкомандант побуњеника који је критиковао америчке снаге у Ал Танфу и обећао потенцијалним регрутима позиције у оружаним снагама режима пошто чисте њихову домовину у долини реке Еуфрат. То је подстакло америчку војску да буде забринута због већих прелазака у будућности, с обзиром да је режим блокирао коалицију и њене савезнике од напредовања на том истом подручју.“

Разлог зашто је прелазак у сиријску војску толико привлачан је лако видети. Многи од ових мушкараца су из провинције Деир ез-Зор коју држи ИСИС, али су америчке и побуњеничке снаге у Ал Танфу ушле унутра. Од изузетно брзог сиријског напретка на ирачку границу 9. јуна, они више не деле границу са ИСИС-ом. Дакле, најбржи и најреалнији начин да се ти људи врате у своје домове у источној Сирији је сада са сиријском војском, а не са Американцима.

Пентагон, са друге стране, страхује да ће даљи преласци поткопати његово већ изузетно несигурно образложење за незаконито присуство у јужној Сирији:

“Додао је да је процењено да је напор режима за регрутовање имао два циља, изградња силе локалних бораца и истеривање коалиције из кључних објеката у јужној Сирији.

Други циљ укључује покушај слабљења образложења коалиције за окупирање Ал Танфа, омогућавајући Москви, Дамаску и Техерану да врше притисак на САД и њихове савезнике да напусте ову област која је од стратешког значаја.

Када би се решили лидера ове побуњеничке групе, режим и његови руски и ирански савезници би могли боље да врше притисак на САД и коалициону војску да напусти стратешку трограничну област у близини Ал Танфа, рекао је за ЦНН амерички званичник који је упознат са развојем ситуације.“

Да се зна: за разлику од онога што тврди овај званичник са којим је разговарао ЦНН, не постоји ништа “стратешко“ по питању дела јужне Сирије који држе САД. Осим једног избгличког кампа на јорданској граници, он је ненасељен и одовојен од територије која је под контролом ИСИС-а, у коју су САД некада планирале да уђу.

 

Извор: Wебтрибуне.рс