Издвајамо Србија

ДАЧИЋ СЕ ЗАЛАЖЕ ЗА ПОДЕЛУ КОСОВА: Ево како изгледа конкретан предлог лидера СПС и шефа дипломатије…

Ивица Дачић (Фото: Јутјуб)

Ивица Дачић предложио разграничење Косова на српски и албански део, формирање ЗСО за Србе јужно од Ибра и специјални статус за српске манастире у покрајини…

Лидер СПС и шеф дипломатије Ивица Дачић предложио је поделу Косова и Метохије на српски и албански део!
У свом плану у пет тачака, који су јуче објавили медији, Дачић се заложио за јасно разграничење у коме би север покрајине (до реке Ибра) био припојен централној Србији. Дачић тражи и да српске светиње на КиМ добију специјални статус по угледу на манастире на Светој Гори, да се формира заједница српских општина за Србе јужно од Ибра, али и да се Београду исплати финансијска надокнада за узурпирану имовину.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

И добијамо и губимо

Овим предлогом, за који каже да је једини реалан у наслеђеном вековном проблему, Дачић се укључио у унутрашњи дијалог о Косову који је недавно покренуо председник Србије Александар Вучић.

– Потребно је трајно решење српско-албанског сукоба, а до њега се може доћи само договором Срба и Албанаца, где ће свако понешто да добије и изгуби. То је идеја компромиса историјског и етничког права. Ако желимо да Срби и Србија нешто добију, времена је све мање. За утопијске, унапред изгубљене битке или за тезу да је Косово за Србе изгубљено има времена колико хоћете – образложио је Дачић у ауторском тексту за „Вечерње новости“. Он сматра да је његов предлог брзо остварив и у интересу обеју страна, јер је времена све мање.

Дачићеви предлози* Разграничење КиМ на српско и албанско

* Нормализација односа
* Самосталност манастира СПЦ по угледу на Свету Гору у Грчкој
* ЗСО за Србе јужно од Ибра
* Финансијска надокнада за узурпирану имовину

– Вековима су антагонизовани српско-албански односи, а последица тога јесте прогон српског народа са КиМ и албанско отцепљење те матичне територије српске нације и културе од српске државе у циљу стварања ‘велике Албаније’. О Косову данас постоје углавном две концепције. Цело Косово је српско или је све изгубљено, мора се признати независно Косово. Обе концепције имају негативне последице за српски народ. Ова прва се може остварити само ратом, који је у овим историјским геополитичким условима унапред изгубљена битка. Друга концепција је погубна јер полази од тога да је све решено и све изгубљено… – објашњава Дачић.

Коментаришући овај предлог, потпредседник СНС и директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић каже да је добро да се чују различити предлози.

– Дачић је међу реткима изнео свој став о томе шта би и Срби требало да добију на КиМ. Он својим предлогом није ушао у већу групу политичара који решење овог питања виде само у томе шта Албанци треба да добију, односно, шта би Срби требало да изгубе. И мислим да је зато такав приступ добар и важан. Лично, увек сматрам да Срби треба да добију и више, да треба да се боримо за сваки квадратни метар и за што више права за српски народ на КиМ… – истиче Ђурић за Информер.

Главни уредник „Новог стандарда“ Жељко Цвијановић сматра да, иако није сасвим разрађена и јасна, Дачићеву идеју о разграничењу ваља имати на преговарачком столу.

– Од свих у оптицају, она је највећи непријатељ „велике Албаније“. У моменту кад су Срби у историјском повлачењу, а Албанци у надирању, то би значило макар привремено заустављање Албанаца на линији њиховог продора на север – наводи Цвијановић, уз опаску да ће, помало парадоксално, за такво решење пре бити расположени Албанци него Запад:

– Силе које су 1999. ратовале против Србије сматрају да су тај рат добиле, и њихова политичка култура не допушта им да преговарају о подели нечега за шта верују да су освојили на бојном пољу.
Превазиђена идеја

С друге стране, лидер ГИ СДП Оливер Ивановић уверен је у Дачићеве добре намере, али тврди да је та идеја данас превазиђена.

– Ми смо изгубили контролу над највећим делом територије КиМ. Ту самопроглашену државу је признало преко 100 земаља, а Срба ни изблиза више нема на КиМ као пре. Зато о овоме не би разговарали ни Брисел ни Приштина. Уосталом, поделом бисмо добили само 900 квадратних километара земље и два споменика културе, Соколицу и Бањску, а све остало културно и национално благо практично бисмо им предали – закључује он.

Власи: Подела Косова не долази у обзир!

Азем Власи, косовски политичар и саветник председника лажне државе Косово Хашима Тачија, поручује за Информер да је Дачићев предлог бесмислен.

– Територијална подела Косова не долази у обзир. Косово је независна и суверена држава у постојећим границама и нема те особе у Приштини која је овлашћена да са било ким из Србије разговара или одлучује о подели Косова. Срби за тако нешто на Косову немају саговорника – каже Власи. На наше питање како чисто српски север Косова може бити албански, каже:
– Ако уђемо у питање промене граница и етничке структуре, ко ће нас спречити да ми с Косова покренемо питање поделе Србије у Прешевској долини? То би само изазвало додатне проблеме..

ВОЈИСЛАВ ШЕШЕЉ
ЛИДЕР СРС

СРС је против поделе КиМ. Не можемо ми Срби оно што је у целини наше да делимо. То је окупирана територија и она се кад-тад мора вратити Србији. Важно је само да српски државни органи не журе и да не прихватају уцене са Запада.

ТИМ ЕШ
БРИТАНСКИ АНАЛИТИЧАР

Дачићев став је значајан за развој ситуације, с обзиром на то одакле долази. Он ће рећи да је то реалполитика – прихватање реалности, и цена за чланство Србије у ЕУ.

 

Извор: Б. Бабић – М. Добромировић, Информер.рс