Свет

ПЛАШИ ИХ ЗВУК руских тенкова

До почетка стратешких војних маневара „Запад 2017“, у којима ће учествовати јединице Русије и Белорусије, остало је још око месец дана, али чланице НАТО већ је ухватила нервоза. Најбурније реагују комшије па је председница Литваније Даља Грибаускајте оценила да су ти маневри провокација и да сведоче о чињеници да се Русија и Белорусија спремају за отворени сукоб са Алијансом.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Маневри су планирани од 14. до 20. септембра ове године у две етапе. Прво ће кренути од арктичког дела Русије, Кољског полуострва, да би се друга етапа одржала на територији Белорусије. Министар одбране Русије Сергеј Шојгу истиче да се ради о планским вежбама и да су све оптужбе неумесне тим више јер су маневри „Запад 2017“ искључиво одбрамбеног карактера.

ЕВА РАС ОСУЛА ПАЉБУ ПО ЈЕЛИСАВЕТИ: Знам је по љубавним аферама, а не као своју колегиницу, а сада се баш добро увалила

– Такве вежбе се спроводе једном у две године по договору председника Русије и Белорусије и циљ им је уигравање заједничке одбране – објаснио је Шојгу. – И представници Белорусије су потврдили да вежбе имају искључиво одбрамбени карактер, о чему је службено достављена информација руководству ОЕБС. Сценарио војних маневара није тајна и доступан је и западним силама.

Председник Белорусије Александар Лукашенко је поручио западним политичарима и комшијама да Минску ништа не крије и да, ако желе, представници НАТО могу да присуствују маневрима као посматрачи. Како је уобичајено, на време су послате позивнице западним партнерима да буду посматрачи на маневрима. Међу страним посматрачима биће и делегација српске војске.

Без обзира на објашњења, на Западу се и даље маневри доживљавају као „опасност са истока“. Међу онима који су се огласили је и генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг који се заложио да маневри буду максимално отворени у складу са Бечком конвенцијом. Иако је председник Русије Владимир Путин више пута јавно казао да у Русији никоме паметном не пада на памет да ратује са НАТО, литванска председница доживљава маневре као припрему за рат са Западом.

ЛАВРОВ ЗАГРМЕО И ЗАЛЕДИО АМЕРИКАНЦЕ: “У Венецуелу нећете ући, војна интервенција за нас је неприхватљива”

Секретар Савета националне безбедности Украјине Александар Турчинов, као и министри одбране Пољске и Литваније, Антон Мачеревич и Јамундас Кароблис оптужили су Москву и Минск да припремају окупацију дела Пољске и Литваније.

МАКСИМУМ 13.000 ВОЈНИКА

МИНИСТАР одбране Белорусије Андреј Равков каже да ће на вежбама учествовати до 13.000 војника и официра, колико је дозвољено Бечком конвенцијом. У Белорусији ће се вежбати на седам полигона. Поред белоруске армије, учествоваће прва тенковска армија Западног војног округа Русије. На стратешким вежбама у Белорусији учествоваће око 3.000 руских војника и 280 јединица војне технике. Биће присутна и авијација, са руске стране 25 летелица.

 

Извор: Branko Vlahović, Večernje novosti