Издвајамо Свет

СЕВЕРНА КОРЕЈА ЗАПРЕПАСТИЛА САД: Спремају ракете које стижу до Њујорка и Вашингтона“

Фото: Јутјуб

Северна Кореја је фотографијама на којима се назире нова конструкција ракета послала поруку да ради на новим интерконтиненталним балистичким пројектилима.

Те ракете су наводно моћније него оне које је већ тестирала, истичу стручњаци за оружје.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ако буде развијен, такав би пројектил можда могао да досегне било које место на америчком континенту, укључујући Вашингтон и Њујорк, тврде стручњаци.

Севернокорејски државни медиј објавио је фотографије лидера Ким Џонг Уна како стоји поред дијаграма ракете назване хвасонг-13.

Стручњаци за пројектиле, који пажљиво проучавају такве фотографије у потрази за доказима о севернокорејским програмима оружја, наглашавају како не постоје назнаке да је ракета у потпуности развијена. У сваком случају, она није тестирана у лету па је немогуће израчунати њен потенцијални досег, сматрају.

Упркос томе, ракета би била моћнија од хвасонг-14 која је двапут тестирана у јулу.

Јужна Кореја и амерички званичници сматрају како је ракета хвасонг-14 имала досег од око 10.000 километара, чиме је могла погодити већину делова Сједињених Држава, али не и источну обалу.

“Морамо приступити хвасонгу-13 као ИЦБМ-у с досегом од 12.000 километара који може погодити било коју тачку у Сједињеним Државама”, истиче Ким Донг Јуп, војни стручњак на Институту за Далеки исток универзитета Кјунгам у Сеулу.

Било који досег већи од 11.000 километара угрожава Вашингтон и Њујорк с било које тачке у Северној Кореји.

“Највероватније су намерно показали да раде на тростепеној конструкцији с већом снагом и досегом”, сматра пензионисани бригадни генерал Мун Сунг Мук, стручњак за контролу наоружања, који је представљао Јужну Кореју у преговорима с Пјонгјангом.

“Тестирали су хвасонг-14 који је имао процењени досег од 9.000-10.000 километара. Ова може ићи даље, то је порука”, истиче Мун.

Стручњаци сматрају да су намере Пјонгјанга око објаве планова за нове пројектиле јасне.

Фотографије је пропратио извештај о томе како Ким даје инструкције за производњу додатних ракетних стројева и бојних глава током посете Академији одбрамбених наука, агенцији коју је покренуо за развој балистичких пројектила.

Фотографије су објављене у време опадања напетости између Северне Кореје и САД које су настале након што је та изолована држава тестирала хвасонг-14 и касније запретила да ће лансирати пројектиле на америчко острво Гуам.

Мун сматра како је циљ ове севернокорејске објаве послати поруку да Пјонгјанг неће да поклекне пред притиском међународне заједнице да одустане од програма оружја.

 

Извор: Б92 / Индеx