Свет

Нове санкције Северној Кореји: Ким Џонг Уну се ово сигурно неће свидети

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли изјавила је да САД не желе рат са Северном Корејом и да Пјонгјанг „још није прешао тачку с које нема повратка“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Савет безбедности Уједињених нација једногласно је усвојио резолуцију о новим санкцијама Северној Кореји због њеног шестог и најснажнијег нуклеарног теста и то ублажену верзију првобитног америчког предлога резолуције.

„ИРМА“ СТИГЛА И У ХРВАТСКУ: Задар потопљен, град буквално нестао под водом (

Резолуција не обухвата замрзавање имовине севернокорејске владе и лидера Ким Џонг Уна као што су то САД првобитно тражиле, преносе агенције.

Најновијом резолуцијом се забрањује Пјонгјангу да у наредних 12 месеци увози сирову нафту, али не и све облике природног течног гаса, док се увоз нафтних деривата ограничава на два милиона барела годишње.

Резолуцијом се забрањује извоз све текстилне робе, док се свим земљама забрањује да издају нове радне дозволе за раднике из Северне Кореје, што су два кључна извора чврсте валуте за Пјонгјанг.

Америчка амбасадорка у УН Ники Хејли изјавила је да САД не желе рат са Северном Корејом и да Пјонгјанг „још није прешао тачку с које нема повратка“, а то је рекла након што је Савет безбедности УН усвојио нове санкције против Северне Кореје.

– Ако Северна Кореја пристане да обустави свој нуклеарни програм, може да полаже право на будућност. Ако докаже да може да живи у миру, свет ће живети у миру са њом – поручила је Хејли у Савету безбедности, преноси Ројтерс.

Амбасадорка САД је истакла да нова резолуција не би била усвојена да се нису развили снажни односи између америчког председника Доналда Трампа и председника Кине Си Ðинпинга.

Ово је девета резолуција коју је 15 чланица СБ УН једногласно усвојило због нуклеарног програма Северне Кореје од 2006. године. Вашингтон је првобитан предлог резолуције ублажио како би добио подршку Кине и Русије.

Русија и Кина залажу се за разговоре са Северном Корејом, али су Уједињене нације одбиле њихов предлог да се обуставе ракетне и нуклеарне пробе Пјонгјанга у замену за суспендовање војних вежби САД и Јужне Кореје.

Руски амбасадор у УН Василиј Небензја рекао је да би „била велика грешка потценити ту руско-кинеску иницијативу“ за такозвано „замрзавање за замрзавање“ додајући да ће Москва инсистирати да она буде размотрена.

Кинески амбасадор у УН Лиу Ðиеји позвао је Северну Кореју да „озбиљно схвати очекивања и вољу међународне заједнице“ да заустави свој развој нуклеарних и балистичких ракета и позвао све стране да остану „хладне главе“ и не подстичу напетости, наводи Ројтерс

Лиу је рекао да би релеватне стране требало да наставе преговоре „што раније, радије него касније“.

 

Извор: Telegraf.rs / Tanjug

Бонус видео: