Издвајамо Регион Србија

НАСЕРОВИ КОЉАЧИ УПАЛИ У СРПСКИ БЈЕЛОВАЦ: Побили жене, децу и старце! Годишњица масакра (ВИДЕО)

Док Бошњаци величају ослобађање Насера Орића од кривице за злочине у Сребреници, Срби настављају да обележавају годишњицу масовних убистава својих сродника почињених под, како се верује, Орићевом командом.

У братуначком селу Бјеловац јуче је служен парастос за 109 убијених Срба из тог и још два суседна села (Сикирићи и Лозничка Река), од којих је њих 68 убијено у једном дану – 14. децембра 1992.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У нападу који су тог дана извршили припадници Армије РБиХ, предвођени Орићем, масакрирано је становништво на спавању – жене, деца и старци. Крвави поход завршен је пљачком и паљењем српских кућа, од којих многе још нису обновљене.

Неке српске цивиле борци су одвели у логор у Сребреници, где су их злостављали и мучили. Међу заробљенима биле су и две жене – Доста и Мара Флиповић, те седмомесечни Немања и трогодишња Оливера Филиповић, као и деветогодишњи Бранко Вучетић, коме су тог дана убили оца Радована и брата Милека, тако да је остао сам, јер је мајку изгубио три месеца раније.

Сви заробљени становници Бјеловца су након два месеца размењени. У спаљено село, у коме су муслиманске снаге убиле или раниле сваког трећег становика, нису се могли вратити.

Чланови породица страдалих у нападу и јуче су, као и свих претходних година, заједно са комшијама и пријатељима дошли у Цркву Светог пророка Илије у Бјеловцу у којој је служен парастос и прислужене су свеће за покој душа свих убијених житеља из три села на обали Дрине.

Нису ни овога пута крили огорчење због тога што за почињени злочин нико није одговарао, иако су правосудним институцијама БиХ достављени бројни докази и сведочења. Остало је им, кажу, само да се „надају Божјој правди“.

Извор: Srbijadanas.com