Издвајамо Свет

ТРАМП ПРЕТИ РУСИЈИ И КИНИ: Поштујте санкције уведене С. Кореји ИЛИ СЛЕДИ КАЗНА!

Администрација америчког председника Доналда Трампа упозорила је данас да ће САД казнити компаније из Русије и Кине које не буду поштовале нове медјународне санкције уведене Северној Кореји

То су изјавили званичници Стејт департмента и Министарства финансија САД који су данас пред Одбором за спољне послове Представничког дома Конгреса сведочили о америчким притисцима поводом брзог напретка Северне Кореје у изради нуклеарног оружја које може да досегне копно САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Они су сведочили дан пошто је Савет безбедности УН усвојио резолуцију којом је увео нове санкције Пјонгјангу због тестирања хидрогенске бомбе 3. септембра, најјаче атомске пробе Северне Кореје до сада.

Савет безбедности је Северној Кореји забранио извоз текстила, који је важан извор стабилности њене валуте, и ограничио јој увоз нафте.

Помоћник америчког министра финансија Маршал Билингслеа похвалио је подршку Кине и Русије резолуцији УН, али је рекао да обе земље „морају да учине много више“ на примени санкција, због способности Пјонгјанга да избегне рестрикције.

– Због неједнаке и понекад непостојеће медјународне примене (санкција), Северна Кореја не осећа конкретан утицај многих рестрикција, и још извози забрањену робу, као што су оружје, минерали и статуе– рекао је Билингслеа.

Он је показао сателитске снимке америчких обавештајних служби на којима се виде бродови који наводно измедју Русије и Кине превозе угаљ из Северне Кореје, што представља кршење санкција.

Помоћница америчког државног секретара за источну Азију и Пацифик Сузан Торнтон рекла је пред Одбором за спољне послове да су САД прошлог месеца увеле нове санкције руским и кинеским појединцима и ентитетима, и да ће наставити да делују против незаконитих активности Северне Кореје где год да се оне изводе.

 

Извор: Танјуг

БОНУС ВИДЕО