Издвајамо Свет

АМЕРИКА НА КОЛЕНИМА – УРАГАН ИРМА РУШИ СВЕ ПРЕД СОБОМ: На мети ове „ЗВЕРИ“ и вила Доналда Трампа (ВИДЕО)

Ураган Ирма уништио је више зграда и изазвао велике поплаве на неколико карипских острва. Тренутно нема података о потенцијалним жртвама или повређенима.

Четири зграде на острву Свети Мартин, које деле Француска и Холандија, потпуно су уништене, изјавио је француски министар унутрашњих послова Џерар Коломб.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Осим тога, због урагана прекинуте су све комуникационе везе између Француске и острва.

Ирма, који важи за најснажнији ураган који је погодио Атлантик, прво је налетео на острва Антигва и Барбуда, пре него што је прешао на француско острво Свети Вартоломеј и Свети Мартин.

На острвима Свети Вартоломеј и Свети Мартин начињена је знатна штета, изјавила је француска министарка за прекоморске територије Аник Жирарден.

Ураган је откидао кровове с кућа и прекинуо далеководе на оба острва. По наводима власти Гваделупа и суседних острва, ватрогасна станица на Светом Вартоломеју је испод метра воде и ниједно возило за помоћ не може да се креће.

Како се наводи, седиште владе на Светом Мартину је делимично уништено и цело острво нема струје. Струја је такође делимично прекинута на већем острву Гваделупе, где је опасност од урагана смањена, иако и даље има опасности од већих поплава. “Око” урагана, пречника 50 километара, остало је око сат и по над острвом Сен Бартелеми и затим се преместило над острво Сент Мартин.
Разорна моћ урагана ће се данас још појачати на та два острва, а врхунац се очекује вечерас. Већ су измерени удари ветра брзине 360 километара на сат.

Ураган Ирма достигао највећу категорију урагана – пету и ударе ветра од готово 300 километара на час. Према проценама, површина Ирме је већа од површине америчке државе Охајо. “То је звер”, сликовито је на Твитеру написао један новинар.

Могуће је и да Ирма током викенда стигне до америчке савезене државе Флорида, а медији јављају да би у том случају била уништена вила председника САД Доналда Трампа. Ипак, метеоролози истичу да је још рано за процене.

Средиште урагана прешло је у ноћи између уторка и среде преко Барбуде, дела острвске државице Антигва и Барбуда, око два сата ноћас по локалном времену (8.00 по централноевропском времену). Ураган би могао и да изазове морске олује и даље се креће према северозападу у правцу Девичанских острва и Порторика.

Центар олује би данас по подне по локалном времену могао да прође око 50 километара од Порторика.

Неколико америчких територија и карипских острвских држава и прекоморских територија раније је увело ванредно стање због урагана Ирма.

АП наводи да су људи који живе на југу Флориде опустошили рафове самопослуга, купујући залихе воде и потрепштина због надолазећег урагана, да су на бензинским пумпама велике колоне возила и да људи шпер-плочама прекривају куће и радње како би их заштитили.

Такође, авион којим је папа Фрања јутрос полетео за Колумбију био је приморан да промени трасу због урагана Ирма, који бесни изнад северних Кариба.

https://twitter.com/_/status/905417163925852161

На острву Сент Мартин један Британац објавио је пост на Твитеру док је тражио уточиште испод бетонског степеништа. Написао је да је сведочио апокалиптичним сценама и додао: “Ово је попут филма који никад не желим видети”.

Такође, један од грађана је написао: “Оно што вам досад нису рекли јесте колико су урагани врући. Кувам се!”

“Сви су евакуисани и налазе се испод бетонског степеништа у згради. Бука ветра је луда. Молите да се ово ускоро заврши. Мој Боже, каква је ово бука! То је као да стојим иза млазног мотора! Стални бум и бенг. Барем се бетонско степениште не креће”, додао је један од сведока.

Многи људи на Антигви и Барбуди остали су без струје, а око 1.000 људи ноћ је провело у склоништима.

“Застрашујуће је… већина је острва у мраку и то је јако застрашујуће”, рекао је један од сведока.

 

Извор: Б92