Издвајамо Свет

СРБИ ПОСЛЕ ИРМЕ ЈОШ ЧЕКАЈУ ПОМОЋ: „Само друге нације евакуишу!“

Група од око 50 држављана Србије налази се на острву Свети Мартин, које је погодио ураган Ирма. Међу њима су и бебе млађе од пет месеци, чекају евакуацију.

Како је за Б92.нет рекао Радивоје Митровић, један од Срба који се налазе на острву, ураган је потпуно уништио острво, нема струје и понестаје залиха воде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Воде имамо у пакетима, али је питање тренутка када ће она понестати, ништа се не дешава, продавнице се не отварају…“, рекао је он за Б92.нет.

Додаје и да се евакуишу “само друге нације“.

“Само друге нације се евакуишу, чак су и Македонци пре два или три дана евакуисали шесторо својих држављана. Овде има беба млађих од пет месеци. Звали су из холандске амбасаде, тако да се надам да се нешто дешава по том питању“, рекао је он.

Додао је да се педесетак држављана Србије налази на холандској страни острва, где је ситуација мирна.

„На другој страни, француској, ситуација је много луђа и нико не може на ту страну да пређе“, додао је он.

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да су Шпанци обећали да ће њихов авион укрцати и наше грађане који су на острву Свети Мартин, као и да је у току комуникација са њиховим органима задуженим за евакуацију.

На острву Свети Мартин на Карибима тренутно је алармантно стање. И туристи и локално становништво су у незавидној ситуацији која је настала после урагана Ирма.

Дачић је за Телеграф рекао да српска влада чини све што је у њеној моћи да помогне нашим грађанима на Светом Мартину.

Према његовим речима, помоћ би могла да стигне од Шпаније.

„Да будемо прецизни, не шаљу они авион због наших грађана, него због својих, али је наше Министарство замолило да укрцају и наше – наводи он.

Подсетимо, ураган Ирма погодио је Карибе, а потом и САД. У удару једног од најснажнијих урагана икада забележних живот је изгубило више од 50 особа.

Острво Свети Мартин налази се у близини Британских Девичанских Острва и Порторика, подељено је на два дела која припадају Холандији и Француској.

 

Извор: Б92 / Танјуг

БОНУС ВИДЕО