Издвајамо Србија

ГУЈОН НАСТАВЉА ДА ОДУШЕВЉАВА ДЕЦУ СА КИМ: Имали су само једну жељу, а Француз им је и то остварио

– Човек се не храни само хлебом, већ и културом – поручује Француз

У општини Гњилане на Косову, музика је једина активност доступна деци, па скоро свако дете свира неки инструмент. И то са успехом. Међутим, инструменти су оно што им фали. Чим је ово схватио, француски хуманиста Арно Гујон потрудио се да им то и обезбеди . Наставио је са својим хуманитарним подвизима и ни овог месеца у српску енклаву није отишао празних руку.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гујон је испунио велику жељу деци и музичкој школи у Станишору однео 7 нових клавира.

– Изузетно је важно да поред хуманитарних пројеката од виталне важности, попут конвоја хране, не запоставимо културу, јер је то управо оно што нас чини људима. Човек се не храни само хлебом, већ и културом – каже Гујон.

Француска Хуманитарна организација „Солидарност за Косово“, којом руководи њен оснивач Арно Гујон, уз благослов Епархије рашко-призренске, финансирала је прошле године са 35 хиљада евра реновирање две хиљаде квадрата подова у основној школи „Десанка Максимовић“ у Косовској Каменици.

– Људи су добри, у већини случајева. Важно је само да се та доброта преточи у добра дела. То је моја порука свима – рекао је Гујон.

Прошло је тринаест година од када је Арно први пут дошао у Србију, непосредно након погрома над нашим народом 2004. године. Дошао је, не као знатижељни посетилац, већ као човек који је искрено осетио неправду над немоћним људима, не само у време рата, већ и у време међународно гарантованог мира.

На Косово је од тад стигло 40 конвоја хуманитарне помоћи у вредности од 3,5 милиона евра. Кроз директне инвестиције уложено је 1.2 милиона евра у обнову 24 школе, обнову болница, цркава и манастира.

 

 

Извор: Ј.С. / Телеграф.рс