СРБИЈА ЈАВЉА

СТРАХОВИТ ПРИТИСАК! Руси и Запад хоће да нам „СЛОМЕ КИЧМУ“ у Нишу: Шта нам у петак доноси Шојгу?

Руско-српски Хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Руси траже дипломатски статус за Хуманитарни центар у Нишу, Запад се оштро противи, а ми се поново налазимо између чекића и наковња

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У посету Србији долази руски министар одбране Сергеј Шојгу. Званично, повод за посету је обележавање Дана ослобођења Београда, незванично у дипломатским круговима, тема број 1 у разговорима са нашим званичницима биће статус Руско-српског хуманитарног центра у Нишу. Руси траже дипломатски статус, Запад се оштро противи, а ми се поново налазимо између чекића и наковња.

Да ће Руско-српски хуманитарни центар у Нишу бити главна тема сусрета Шојгуа и нашег државног врха, готово потврђује и јучерашњи састанак амбасадора Русије у Београду Александра Чепурина и председника Републике Александра Вучића.

Наиме, као је саопштено после сусрета на Андрићевом венцу, Чепурин је том приликом истакао потребу да се, због обима посла, што пре реши статус Руско-српског хуманитарног центра у Нишу.

Ни 24 часа касније на исто канабе је дошао представник највеће западне силе у српској престоници. Амбасадор САД Кајл Скот је разговарао са председником Вучићем.

У званичном саопштењу се не наводи, да је било речи о централном граду јужне Србије, али не треба изгубити из вида, да је сваки амерички дужносник приликом посете Београду, поменуо то питање.

То потврђују и речи сенатора Рона Џонсона, који је крајем августа у вили „Мир“ изјавио је да се нада да ће Александар Вучић и Србија да се супротставе покушајима да се да дипломатски имунитет Руско-српском центру у Нишу.

Готово директно нам је поручио да то може утицати на долазак страних инвестиција.

– Да би капитал овде дошао, потребно вам је што мање корупције и владавина права, као и индикације да се држава заиста креће ка тржишном капитализму и стабилности, а, на жалост, председник Русије Владимир Путин демонстрира супротно – рекао је Џонсон том приликом.

Ништа мање негативан став према Центру у Нишу имају и неке чланице ЕУ. Подсетимо, медији су раније спекулисали да ће балтичке земље ЕУ – Летонија, Литванија, Естонија, као и Пољска тражити од Србије да, приликом отварања поглавља 31, усклади своју спољну политику са Унијом, односно да уведе санкције Русији, што би јако закомпликовало статус Центра у Нишу, па га вероватно учинило и неодрживим.

Да Србија изложена великим притисцима потврдио је и шеф дипломатије Ивица Дачић. Изјавио је да Србија не жели да питање статуса руског хуманитарног центра у Нишу постане предмет политичких спорова.

То питање треба да се реши како је уобичајно и у складу с Бечком конвенцијом. Надам се да ће се то брзо десити – рекао је министар спољних послова на недавном Београдском безбедносном форуму.

Центар је постао предмет надметања великих сила, каже за Телеграф.рс Зоран Миливојевић, каријерни дипломата. Он указује да тај Центар није војни и да нема разлога да се не примени реципроцитет.

– Србија је војно неутрална и политички независна и не треба да буде предмет надметања и монета за поткусуривање. Најбоља формула је баланс, односно што наша земља и спороводи преко своје политике и на тој позицији је и њен принципијалан став да тај Центар да се успостави нека врста баланса и реципроцитета – каже Миливојевић.

Он подсећа да Србија има добре односе и са НАТО, а да у Београд стиже и генерални секретар ОДКБ, источног пандана западној Алијанси.

– То је у националном интересу Србије да са обе стране одржава добре односе и да не прихвата притиске ниједне стране за нешто што би представљало одступање од војне неутралности или политике независности – рекао нам је овај дипломата.

Миливојевић лично мисли да Центар у Нишу није никаква претња НАТО, већ цивилни центар, за који је већ више пута поменуто чему служи.

– Већ постоји дебаланс када је у питању сарадња, јер имао много већу сарадњу са НАТО, чији војници по СОФА споразуму имају несметан пролаз кроз нашу земљу. Зато би требало успостави баланс и том Центру у Нишу дати одговарајући статус – истакао је Миливојевић.

Како се статус Центра већ налази у сфери политичких игара на највишем нивоу и могао би да утиче на будућност Србије, премијерка Ана Брнабић жели, сходно спољно-политичкој оријентацији балансирања Србије, да се нађе решење које “неће бити предмет сукоба, а било би прихватљиво за све.”

– На то неће утицати ни Москва, ни Вашингтон. Центар у Нишу је важан за нашу земљу, јер је то место одакле се креће у помоћ у ванредним ситуацијама, случајевима елементарних непогода или технолошких хаварија – рекла је недавно Брнабић.

Такав став одавно је потврдио председник Вучић.

– У складу са интересима независне и стабилне Србије доносићемо одлуке – подвукао је он.

 

Извор: Telegraf.rs