Свет

Данас се очекује почетак новог хаоса у свету: Трамп се повлачи из нуклеарног споразума са Ираном?!

Фото: Јутјуб

Председник иранског Парламента Али Ларијани изјавио је данас да акције САД поводом нуклеарног споразума са Ираном и политика санкција тој држави, могу да доведу до хаоса у међународним односима, а Кина је позвала САД да остану при споразуму

Очекује се да се председник САД Доналд Трамп данас повуче из нуклеарног споразума са Ираном и да изнесе јачу стратегију конфронтације, наводе званичници, пише данас Би-Би-Си.

Овај потез, како се наводи, не би повукао САД из споразума већ би у наредних 60 дана од тог тренутка, амерички Конгрес доносио одлуку о томе да ли ће се повући тако што ће поново увести санкције Ирану.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како наводе званичници, државни секретар САД Рекс Тилерсон консултовао се са европским и кинеским колегама, а Би-Би-Си подсећа да је Трамп био под притиском и у својој држави и у иностранству да не одустане од споразума.

У том споразуму са шест светских сила, усвојеном 2015. године, Иран се сложио да ће зауставити свој нуклеарни програм у замену за смањење санкција.

Амерички конгрес захтева од председника САД да на сваких 90 дана потврди да се Иран придржава свог дела споразума и он је до сада то учинио два пута.

Спекулације које су се појавиле у медијима да би Трамп могао овог пута да одбије да потврди придржавање Ирана споразуму, изазвале су забринутост међу америчким савезницима као и међу неким члановима Трампове администрације.

Обраћајући се почетком месеца пред Сенатом и амерички министар одбране Џејмс Матис истакао је да одустајање од споразума са Ираном није у националном интересу, подсећа Би-Би-Си.

Иран: Могућ хаос због акција САД, Кина позива: Не повлачите се

Председник иранског Парламента Али Ларијани изјавио је данас да акције САД поводом нуклеарног споразума са Ираном и политика санкција тој држави, могу да доведу до хаоса у међународним односима, а Кина је позвала САД да остану при споразуму.

– Изгледа да су повукли одређене потезе који ће на дужи временски период довести до мањка реда у међународној арени. Доказ тога су санкције које су увели Ирану и Русији, као и мере које су недавно предузели поводом нуклеарног споразума са Ираном – рекао је Ларијани на састанку са председником доњег дома руске Думе Вјачеславом Володином, преноси ТАС С.

Уколико САД напусте такозвани Заједнички свеобухватни план деловања (ЈЦПОА) о иранском нуклеарном програму ништа неће остати од споразума, наводи агенција.

– Верујемо да је споразум важан како би осигурао међународни режим непролиферације и регионални мир и стабилност. Надамо се да ће све стране наставити да чувају и примењују овај споразум – рекла је портпаролка кинеског Министарства спољних послова Хуа Чуњинг на редовном брифингу за новинаре, преноси АФП.

Немачка: Радићемо на јединству и ако САД напусте споразум

Немачка влада поручила је данас да ће радити на непрестаном глобалном јединству и уколико амерички председник објави да неће одобрити придржавање Ирана нуклеарном споразуму из 2015. као што се очекује.

– Наш велики интерес је у наставку овог међународног јединства. Уколико важна држава као што су САД дође до другачијег закључка као што, изгледа, јесте случај, ми ћемо радити још снажније са осталим партнерима на одржавању кохезије – рекао је портпарол немачке владе Штефен Зајберт, преноси Ројтерс.

Извор: Telegraf.rs/ Tanjug