Издвајамо Русија Србија

МЕДВЕДЕВ ПОТПИСАО УКАЗ: Руски ФСБ стиже у Србију

Званична Москва саопштила је да ће Руска Федерација и Република Србија, након што је у нашу земљу стигло шест руских авиона МиГ-29, наставити сарадњу и у војно-обавештајној сфери.

Указом руског премијера Дмитрија Медведева налаже се да по овом питању Федерална служба безбедности Русије (ФСБ) почне разговоре са представницима Министарства одбране Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Генерал-мајор у пензији и професор Војне академије Митар Ковач каже да ширење сарадње у војно-обавештајној сфери јесте знак да односи између Русије и Србије иду узлазним трендом.

– Само крајње пријатељске државе могу међусобно да размењују тако значајне и поверљиве информације из домена војно-обавештајне делатности. Сигурно да природа данашњих претњи у Европи и свету утиче на то да државе саме, са својим апаратима или обавештајно-безбедносним системима, не могу увек и на сваком месту да прикупе довољно података који се тичу безбедности државе, објашњава Ковач.

Како каже, унапређење војно-обавештајне сарадње између Србије и Русије допринеће и једној и другој држави да употпуњују информације. Русија ће добијати податке за „Западни Балкан“ и Југоисточну Европу, а Србија кључне информације за њену националну безбедност, првенствено када је реч о угрожавању државе од стране екстремиста и терориста.

– Дошли смо до тога да је добар део екстремиста са простора Западног Балкана, па и са простора Србије, из Рашке области и са Косова и Метохије, завршио у терористичким формацијама Исламске државе. Верујем да сарадња неће бити само у домену оперативне примене и размене информација, него и у домену школовања кадрова и обучавања у коришћењу техничке опреме по снагама или јединицама које се баве обавештајно-извиђачким или војно-обавештајним системима и делатностима, напомиње Митар Ковач.

 

Извор: rs.sputniknews.com