Русија Свет Србија

ПРЕСУДА КАО ЈОШ ЈЕДАН ПОВОД ЗА ОДМЕРАВАЊЕ СНАГЕ: Русија и Америка ратују због Младића!

Највеће силе се опет препуцавају због Срба! Након што је Хашки трибунал осудио Ратка Младића, бившег команданта Војске Републике Српске, на доживотну казну затвора, потпуно супротне реакције експресно су стигле из Русије и из Сједињених Америчких Држава!

Једни пресуду називају неправдом и антисрпским актом, други дугоочекиваном правдом…

Марија Захарова, званична представница Министарства спољних послова Русије, рекла је да је пресуда Младићу наставак политизоване линије рада Хашког суда, засноване на антисрпском тумачењу догађаја из деведесетих година прошлог века на просторима бивше Југославије.

Захарова је рекла да таква политика не само да не доприноси реализацији основних принципа неизбежног кажњавања за ратне злочине већ и сваким кораком све више отежава процес помирења на Балкану.

– Инфериорност логике Хашког трибунала огледа се и у томе што је, и поред утврђивања Младићеве кривице због тога што је особље УН држао као таоце, иако их је тиме сачувао од бомби НАТО, занемарио чињеницу да је НАТО бомбардовањем бесправно спроводио војну операцију на територији тадашње Југославије – нагласила је она.

У тим нападима је, како је рекла, погинуло мноштво цивила и деце, а да нико на западу због тога није одговарао.

– Иако се Трибунал до краја године гаси, ми рачунамо на то да ће сви механизми поводом наставка тог процеса, укључујући и могућност подношења жалби, бити максимално ефикасни, професионални и без предрасуда, што је неопходно како би се очувао мир на Балкану – закључила је Захарова.

Из Стејт департмента, са друге стране, одмах је наведено да су примили к знању пресуду Младићу.

Званичник Стејт департмента рекао је да САД подржавају рад и пресуде Хашког трибунала, да настављају да се сећају жртава у рату у бившој Југославији, али и да позивају земље и народе у региону да се уздрже од запаљиве реторике и да раде заједно да изграде бољу будућност за читав регион.

Џенифер Браш, која је била отправница послова у Амбасади САД у Београду у периоду када је Младић ухапшен, поздравила је одлуку Хашког трибунала.

– Правда је задовољена, али то неће вратити животе мушкараца и жена који су брутално убијени у Сребреници и током опсаде Сарајева. Апелујем на председника Србије Александра Вучића да оконча политику виктимизације и мучеништва и да ради на помирењу на Балкану. Ратко Младић није херој, он је криминалац – поручила је Брашова.

Дипломата Зоран Миливојевећ каже да га нимало не чуде различите реакције на пресуду Младићу „јер Русија и САД имају различите ставове по питању ових простора, али и различите интересе”.

– Када је реч о пресуди Младићу, суд није извршио ону функцију коју је требало, а то је да доведе до помирења и да успостави правду. Када је реч о Западу и њиховом ставу, сасвим је природно што је такав јер су преко пресуде Младићу они оправдали своје поступање у време ратних дејстава у Босни. То посебно важи за НАТО, и чињеница је да је генерални секретар Алијансе први поздравио пресуду Младићу. Када је реч о руском реаговању, оно је на линији става да суд уопште није уважио српске жртве и да је практично један народ осуђен, свесни су да ту посоји један велики дебаланс и да то доказује да суд не доноси правду српским жртвама – наводи наш саговорник.

Извор: Alo.rs