Свет

УЗБУНА У ВИЉНУСУ, УВЕДЕН ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС: Наоружани војници на улицама, мислили су да су их Руси напали

Полицијски час на улицама Виљнуса изазвао је панику међу становницима јер нису били прописно информисани и плаше се наоружаних војника на улицама, рекао је градоначелник литванске престонице Валдас Бенкунскас.

Многи грађани ове балтичке земље били су убеђени да је почео напад Русије на њихову државу што је изазвало праву панику међу њима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У ноћи са уторка на среду, највећи литвански градови Виљнус и Каунас увели су полицијски час по први пут током једновечерње вежбе НАТО-а за обуку јединица за полицијски час.

ЦЕЛА СРБИЈА ЈЕ ОВО ЧЕКАЛА: Срби, сада можете да СРБУЈЕТЕ на српској друштвеној мрежи СРБСБУК

– Издата је порука да се од 22.00 уводи полицијски час. Људи су, наравно, видели војску са пиштољем и нису имали све информације. Било је много позива у полицију, Универзални центар за помоћ, питајући шта се дешава. У ствари, забележен је један тренутак панике – цитира Бенкунскас портал ЛРТ (Литванска радиотелевизија).

Према његовим речима, првобитно је постојао план да се становништво упозори путем мобилног телефона, али се Национални центар за кризно управљање томе успротивио, рекавши да ће то изазвати панику.

– Одлука центра да се не диже паника, али паника је настала због тога што није било одговарајућег локалног обавештења – напоменуо је градоначелник и истакао „потребу да се ојача комуникација са становништвом“.

Извор: Информер