Русија

УЗБУНА У ГЛАВНОМ ГРАДУ ОЧЕКУЈЕ СЕ НАПАД!? Одбрана се додатно ојачава

Руска престоница спрема се за одбрану! По ободима Москве постављени су најновији ПВО системи С-400 „тријумф“, а у центру града на кровове зграда специјалним крановима подигнути су „панцири“.

Батерије С-400 „тријумф“ уочене су и код универзитета и у градском парку, а „панцири“ на крововима Министарства одбране и пословног центра у улици Тетерински број 8. Незванично, помиње се да би у питању могле да буду припреме за украјинску одмазду због ракетног напада на стамбену зграду у Дњепру, у којем је погинуло 44 људи. Наиме, с руске стране постоји бојазан да би Украјина могла да пошаље мање групе које би се приближиле Москви, а онда са безбедне удаљености подигле дронове и напале неке од стратешки важних мета у том граду.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

С обзиром на то да Украјина, барем званично, нема ракетне системе који би могли да досегну до руске престонице или барем се не верује да би такав напад био ишта више од покушаја маркетинга ради, „панцири“ су постављени на стратешке тачке с којих би морали да оборе потенцијалне дронове. Овај систем је осмишљен као „последња линија одбране“ у случају напада из ваздуха, а у активној употреби у руској војсци је од 2012. године.

Кранови подизали возила од 30 тона
ПВО систем „Панцир-С1“, који је постављен на кровове у центру Москве, у зависности од конфигурације тежи до 30 тона. Ове грдосије су на кровове постављене специјалним крановима, а снимци су се појавили на друштвеним мрежама.

Што се С-400 тиче, ти системи су додатно распоређени „за сваки случај“. Москву, иначе, бране разни ПВО системи, а нови су постављени као појачање, с обзиром на то да је процењено да би власти у Кијеву, иако им западни савезници то никако не препоручују, могле да се одлуче на освету због напада у Дњепру.

Војни аналитичари сматрају да је овако јавно распоређивање ПВО система, чији снимци су се појавили и на друштвеним мрежама, јасан сигнал да су руске обавештајне службе дошле до информација које су схваћене крајње озбиљно, те да је одлучено да се апсолутно ништа не препушта случају, ма колико деловало нереално, па можда чак и сулудо, да би руска престоница могла да се нађе на мети украјинског напада. Неки чак верују и да је Кијев успео да дође до средстава којима би могао да досегне Москву, а као „доказ“ узети су снимци новораспоређених С-400. Тај систем, наиме, има максималан домет од 40 до 400 километара, у зависности од типа пројектила и мете, а његови радари могу да уоче чак и летелице са смањеним одразом, односно такозване невидљиве.

Интересантно је да су недавно очевици и медији јавили да су ПВО системи „Тор“ и „Панцир“ постављени и у Подмосковљу.

Украјинци већ нападали у дубини руске територије
Украјинске снаге су од почетка рата више пута гађале руски град Белгород, који се налази на граници, а до сада најодважнији напад био је на ваздухопловну базу руских Ваздушно-космичких снага „Енгелс-2“ у близини Саратова. У том нападу су оштећена два стратешка бомбардера Ту-95, који могу да носе борбени терет од чак 15 тона, па и нуклеарне бојеве главе снаге од 20 до 50 мегатона.
Паралелно се десио и напад на базу Дјагилево код града Рјазањ, а у та два напада, како је тада саопштило руско министарство одбране, страдала су тројица војника, рањена су четворица и оштећене су две летелице.

Украјинске снаге извеле су и више успешних напада широм Крима.

 

 

Извор: Ало