Русија

„АКО ПУТИН ИЗГУБИ РАТ ИЗГУБИЋЕ СВОЈ ЖИВОТ“ – РУСКИ ОЛИГАРХ УПОЗОРИО

Путинов главни критичар Михаил Ходорковски проговорио је о могућности употребе нуклеарног оружја у рату у Украјини, и како је мобилизација опасна.

Михаил Ходорковски, бивши руски нафтни директор који је провео године у затвору, говори о начину размишљања руског председника Владимира Путина када је прогласио руску власт над деловима Украјине. Једно време је био најбогатији човек Русије, али је дошао на црну листу Путинових противника јер је желео реформе, и зато је провео деценију у затвору. Сада је највећи критичар Путина и живии у Великој Британији, он је објавио књигу „Руска загонетка: Како је Запад пао на Путинов гамбит моц́и – и како то поправити“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Путин је у тешкој ситуацији сада, ако изгуби рат у Украјини он ће изгубити моћ и власт, и вероватно живот. У том контексту он је спреман да користи било који начин који му је на располагању, није блеф његово звецкање нуклеарним оружјем. Али опет сада када је објавио мобилизацију значи да не планира ускоро да користи нуклеарно оружје, и то ће вероватно да се одложи до следеће године“, рекао је Ходоровски.

„Мислим да уколико мобилизација не донесе победу коју он очекује, коришћење нуклеарног оружја се враћа у агенду. Када је он објавио моблизацију, учинио је опасан потез, дао је оружје обичним људима, а ко су они? Када дођу на фронт и када виде каква је ситуација и шта се дешава могу лако да се окрену и да нападану Кремљ. То се дешавало раније у руској историји“, нагласио је бивши олигарх.

 

 

 

 

 

 

Извор: МОНДО

Ознаке