Издвајамо Регион

СРБИ се радују због МИГ-ова, а ево шта набављају Хрвати…

И док су Србији јуче стигла прва два ловца МиГ-29 из Русије, Хрватска је данас учинила још један корак ка набавци нових борбених авиона. У Министарству одбране (МОРХ) у Загребу одржано је отварање пристиглих понуда које су стигле из четири земље и то Грчке, Израела, Шведске и САД.

Представници ових држава су, по абецедном реду представили своје понуде а свака од њих је била подједнако заступљена што се тиче времена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је речено у саопштењу МОРХ-а, отварању понуда присуствовали су представници Министарства одбране и Оружаних снага Републике Хрватске, Уреда Председнице, Владе, Државног тужилаштва као и чланови Стручног тима за спровођење припремних радњи око набавке вишенаменских борбених авиона.

Након отварања пристиглих понуда уследиће детаљан процес процене и потврде пристиглих понуда од стране Стручног тима, у року од два месеца. Кључни параметри при одабиру, осим карактеристика и способности авиона, биће три сегтмента: међудржавни уговор, цена као и пакет пословно-привредне сарадње.

Поступак ће се водити транспарентно, систематично ће се испитиати сваки сегмент како би крајњи избор био најбољи за Републику Хрватску – наводи се у саопштењу МОРХ-а.

Иако још увек немамо детаља о пристиглим понудама занимљиво да нема понуде из Јужне Кореје која је нудила своје лаке вишенаменске борбене авионе ФА-50 (варијанта тренажно-борбеног Т-50 “Голден Еагле“). У медијима се до сада спомињало да ће Грчка, Израел и САД понудити половне авионе Ф-16 различитих варијанти и модификација док би Шведска могла понудити нове авионе Грипен.

Ипак, сасвим је могуће да би се Хрватској могли понудити и половни шведски Грипени али и нови амерички Ф-16. Шведска је изразила спремност да, уколико буде довољно заинтересованих, поново покрене производњу нових авиона ЈАС-39Ц и Д. Као потенцијални корисници се поред Хрватске, спомињу Боцвана, Бугарска, Словачка а додатне авионе могао би набавити Тајланд.

Са друге стране САД настоје да продуже производњу Ф-16 па није немогуће да би се Хрватској, као и Бугарској, могли понудити и нови примерци нпр. у варијанти Блоцк 52. Није за сада познато да ли би Шведска могла понудити нову генерацију Грипена, ЈАС-39Е и Ф, која су бар за сада резервисана за државе са већом платежном моћи, пише Танго Сиx.

Хрватска планира набавку ескадриле вишенаменских борбених авиона од којих би први стигли 2020. године а цела ескадрила би била оперативна за задатке контроле ваздушног простора око 2022. године. Како је раније саопштавано уговор би могао да се потпише следеће године.

 

 

Извор: Tango six