Издвајамо Свет

ГЕНЕРАЛ БОНДАРЕВ: С-400 и „Панцири“ нигде не иду из Сирије!

Фото: Јутјуб

Ова средства не напуштају Сирију. Налазе се на сталном борбеном дежурству, контролишу добар део ваздушног простора у и око Сирије и спремна су да моментално дејствују по широком спектру непријатељских ваздушних циљева

Противваздухопловни ракетни системи С-400 „Тријумф“ и хибридни топовско-ракетни системи „Панцир-С1“ и даље остају на борбеном дежурству у Сирији. Они не улазе у контигент ваздушно-копнених снага које ће бити повучене из ове државе. Посаде са овим системима ће обезбеђивати ваздушни простор око ваздухопловне базе „Хмејмим“ и ширег региона у целини. Ово је редакцији ТАСС саопштио бивши командант Ваздушно-космичких снага, а сада председник комитета Савета Федерације за одбрану и безбедност, генерал Виктор Бондарев.

Фото: Јутјуб
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Они (мисли се на јединице ПВО) безусловно остају у Сирији“ јасно је нагласио Бондарев на питање новинара ТАСС и додао „Одатле не иду никуда. Ова средства су на сталном борбеном дежурству, контролишу добар део ваздушног простора, у и око Сирије, и спремна су да моментално дејствују по широком спектру непријатељских ваздушних циљева. Појава ПВО система такве категорије какав је С-400 „Тријумф“ увео је ред, на до тада, хаотично небо изнад Сирије. „Панцири“ су уништили већи број беспилотних шпијунских летелица, које војске заинтересованих земаља за конфликт у Сирији, не убрајају у своје губитке“ напомиње Бондарев.

Поред борбених састава противвазухопловне одбране, у Сирији ће остати и већа група специјалиста задужених за одржавање ваздухопловне технике  и  система за ПВО, као и део копнених јединица за обезбеђивање ваздухопловне базе „Хмејмим“ али и поморске вазе у Тартусу која се налази у фази интензивне изградње. Ови састави неће бити стални и временом ће се ротирати. Остаће и ограничена количина ваздухопловне борбене технике која ће се састојати од авиона и хеликоптера.

„Остаће и део копнених јединица који је задужен за одржавање мира на посебно трусном подручју. То се пре свега односи на јединице из састава војне полиције.Са њима ће да буде и стално присутан специјализовани састав за деминирање терена“. 

 

 

Извор: rs.rbth.com