Свет

Зашто Трамп планира да „смакне“ НАЈВАЖНИЈЕГ САРАДНИКА, и какве везе с тим имају ПУТИН, ЦИА И ИРАН

Вест да ће шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон бити смењен јуче је брзином светлости стигла у све крајеве света. Водећи медији у САД су, позивајући се на изворе из Беле куће, објавили да председник Доналд Трамп на место државног секретара САД жели да постави директора ЦИА Мајка Помпеа. Из Беле куће су убрзо демантовали тврдњу о Тилерсоновој смени, али веома млако, несигурно и без чврстог демантија.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли планира смену Тилерсона, Трамп је кратко одговорио: „Рекс је овде“. Ни негирања, ни потврде, ни објашњења тврдњи. Уколико на Тилерсоново место дође Мајк Помпео, Американци ће уместо умереног, дипломатски настројеног државног секретара добити ратоборног јастреба.

Од почетка мандата Рекс Тилерсон је у јавности портретисан као „Трампов старатељ“, односно неко ко чисти бројне нрљотине које амерички председник оставља за собом. У прилог тврдњи да Трамп „жели Тилерсонову главу“ иде и чињеница да се њих двојица по многим питањима не слажу.

1. Тилерсон жели да „спусти лопту“ у односу са Ираном, Трамп би да распали сукоб

Амерички шеф дипломатије један је од ретких гласова разума у тренутној администрацији, бар што се тиче политике према Ирану. Тилерсон се залаже са очување нуклеарног споразума који су шест најјачих земаља света 2015. године потписале са Техераном, по којем се Иран обавезао да неће правити нуклеарно оружје у замену за драстично смањење санкција.

Доналд Трамп је с друге стране своју спољну политику махом засновао на антииранској платформи. Трамп је још током кампање говорио како је споразум са Иранцима „катастрофалан“, те да се „непријатељу уливају милијарде укидањем санкција“. Имајући у виду Трампов тренд „сахрањивања“ Обамине заоставштине, тежња ка сукобу са Ираном, у чему има велику подршку Израела и Саудијске Арабије, јасно је због чега га Тилерсонов став благо речено иритира.

Када чујете Помпеа како прича о Ирану, као да слушате ехо Трампових речи. Још када је 2011. изабран као републикански конгресмен, Помпео је жестоко критиковао Обамиу политику према Техерану. Након Трампове победе, егзалтирано је најавио да се „нада да ће сахранити катастрофалан споразум са највећим спонзором тероризма на свету“. Колико садашњи шеф ЦИА не подноси Иран сведочи и чињеница да је инсистирао да се у јавност пусте строго поверљива документа о убиству Осаме Бин Ладена, која наводно доказују везу Ирана и Ал Каиде.

2. Проблем звани Ким Џонг Ун

Варнице на релацији Пјонгјанг-Вашингтон умногоме подстичу како Ким Џонг Ун, тако и Доналд Трамп. Амерички председник је у неколико наврата наговестио да ће напасти Северну Кореју и срушити режим „малог ракеташа“, како има обичај да зове Кима. С друге стране, Рекс Тилерсон је најгласнији противник војне интервенције и смене режима. У дебатама вођеним у Белој кући, које су биле отворене за јавност, Тилерсон је упркос ракетним тестирањима које Пјонгјанг спроводи инсистирао да једини начин за решење кризе буде дипломатија.

Помпео се , у складу са својом припадношћу америчким „јастребовима“, залаже за „елиминисање Ким Џонг Уна“. Говорећи на Безбедносном форуму у Аспену у јулу ове године, Помпео је навео да је „најстрашнија ствар на свету то што човек попут Ким Џонг Уна има контролу над нуклеарним оружјем“.

– За САД је најбитније да раздвојимо те две ствари: Ким не сме да поседује тако деструктивно оружје. Морамо интервенисати што пре – рекао је тада Помпео.

3. Тилерсон: Од „руског човека“ до критичара Кремља

Када је Трамп у јануару 2017. на најосетљивије место у целој администрацији поставио бизнисмена, директора нафтне компаније и човека који је лични пријатељ са Владимиром Путином, од ког је добио и орден, реакције америчке јавности биле су катастрофалне. Водећи медији критиковали су Тилерсоново неискуство (никада се није бавио политиком), а због веза са Путином одмах је етикетиран као „руски човек“. Међутим, временом је амерички шеф дипломатије постао један од највећих заговорника истраге о наводном руском мешању у амерички изборни процес. Уз то, залаже се за расветљавање наводних веза Доналда Трампа и његових сарадника са Кремљом.

Трамп, с друге стране, позива на обустављање истраге о везама са Кремљом и тврди да докази не постоје. Што се тиче наводног мешања у изборе, амерички председник је скептичан, али далеко умеренији у изјавама. Сличан став има и Помпео, који је у овом случају искључио свој „јастребов инстинкт“.

4. „Трамп је морон“

Ова увреда коју је Рекс Тилерсон наводно изговорио у разговору са својим сарадницима одјекнула је попут бомбе у светској јавности. Иако су из Беле куће моментално демантовали овакве наводе, сам Тилерсон никада није јасно рекао да ли је заиста свом председнику доделио тај епитет.

 

Извор: Blic.rs