Свет

„НЕШТО ЧУДНО УТИЧЕ НА НАША ТЕЛА“: Откривене последице мистериозних напада ЗВУЧНИМ ОРУЖЈЕМ на дипломате

Лекари који третирају раднике америчке амбасаде у Хавани, жртве наводног звучног напада, открили су абнормалности на њиховим мозговима док су трагали за објашњењем симптома који укључују оштећење вида, слуха, равнотеже и памћења, пише АП.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У августу је објављено да је група америчких дипломата у Хавани повређена у бизарном инциденту. У питању је 24 дипломата и њихових супружника, који су се разболели крајем 2016. године у својим кућама и касније у неким хотелима.

Дипломатама, иначе радницима Стејт департмента, оштећен је слух и претрпели су друге симптоме у наводном нападу соничним оружјем.

– Медицински тестови су показали промене на белој материји, одговорној за комуникацију различитих делова мозга, рекли су за АП неименовани амерички званичници.

ЕВО ШТА ЈЕ УСТАНОВЉЕНО

Званичници су рекли да су до сада истражитељи утврдили следеће:

– Звук који су пацијенти најчешће пријавили био је висок. Неколико је пријавило низак звук.

– Неки су спавали и пробудио их је звук, иако други који су спавали у истом кревету или соби нису чули ништа.

– Звук су понекад пратиле вибрације.

– Највише погођени пацијенти одмах су знали да нешто утиче на њихова тела. Неки су развили симптоме повезане с видом за 24 сата.

Лекари не знају какве ће бити дуготрајне медицинске последице и очекују да ће епидемиолози, који прате шеме болести у популацији, надгледати 24 Американаца доживотно.

Како су навели неименовани званичници, већина пацијената се у потпуности опоравила, након рехабилитације и других третмана.

– Многи су се вратили на посао. Отприлике једна четвртина симптома је истрајала дуг период времена, или је остала – истакли су званичници.

НЕПОЗНАТА ТЕРИТОРИЈА

Овај случај је бацио америчке медицинске кругове на неистражену територију. Лекари третирају симпотоме нове, досад невиђене болести. Након низа тестова и терапија развијају су први протоколи за праћење пацијената и идентификацију најбољих третмана, док се ФБИ бори да идентификује метод и мотив.

Лекари, агенти ФБИ и америчке обавештајне агенције месецима су покушавали да сложе делиће слагалице мистериозних дешавања у Хавани. Сада су лекари сковали термин за овај инцидент: усмерени акустични феномен.

Лекари Универзитета Мајами и Пенсилванија, који третирају повређене дипломате, до сада нису коментарисали случај, али се очекује да ће се њихова открића наћи у чланку предатом Журналу америчког медицинског удружења.

Ту се, међутим, неће спекулисати о могућој технологији којом су можда повређене дипломате, нити о томе ко је таргетирао Американце на Куби. Ако су истражитељи близу решења ових питања, то неће бити објављено у јавности, закључује АП.

СУМЊЕ У ЗВУЧНИ НАПАД

Гласни, мистериозни звуци праћени оштећењем слуха навели су истражитеље да посумњају на „звучни напад“, али званичници опрезно избегавају тај термин.

– Звук је можда био споредни производ нечег другог што је узроковало повреде, рекло је троје неименованих америчких званичника упознатих с истрагом.

Државни секретар Рекс Тилерсон је рекао у среду да је убеђен да су ово били „таргетирани напади“, али да САД не знају ко стоји иза њих.

АП подсећа и да се неколико чланова особља канадске амбасаде у Хавани такође разболело.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Blic.rs