Издвајамо Русија

ПУТИН ИЗРАЧУНАО: Заборавите бензин, возите се на…

Фото: Јутјуб

Русија би требало да прати шта ради Гаспром и да ради на томе да аутомобили почну да користе гас уместо бензина, рекао је руски председник Владимир Путин.

Према његовим речима, природни гас је јефтинији и еколошки прихватљивији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Гас као гориво је еколошки прихватљиво и имамо велике предности у односу на конкуренцију јер га, на првом месту имамо доста. Нафта и њени деровати могу да се продају на страном тржишту, и то је профоталбилније од продаје гаса“, рекао је Путин.

Путин је указао и на то да Гаспром на плину штеди и новац. Када је компанија прешла на гас, многи возачи су се повукли јер више нису имали прилику да украду бензин.

Путин је алудирао на возаче који раде за државне компаније, који често злоупотребљавају службене картице, а затим тај бензин препродају.

„Плин као гориво имаће позитиван ефекат створиће боље услове за целу економију. Зато, морамо да подржимо овај развој, и то шире од државног нивоа“, додао је Путин.

Гаспром продаје две врсте природног гаса: природни гас познат као(ЦНГ) и течни природни гас (ЛНГ). ЦНГ се користи за путничке и лакше теретне комбије, моторна возила и комунална возила. ЛНГ је за велике камионе, железнички и водни саобрац́ај, камионе и пољопривредну опрему.

Највец́и светски произвођач аутомобила Фолксваген најавио је у мају да је у преговорима са Гаспромом о промоцији аутомобила који као погон користе гас.

Извор: b92.net