Издвајамо Свет

ТАЈАНИ И ТИЛЕРСОН траже ослобађање новинара Ројтерса

Фото: Јутјуб

Председник Европског парламента Антонио Тајани позвао је Мјанмар да ослободи двојицу новинара агенције Ројтерс из притвора, а државни секретар САД Рекс Тилерсон је изјавио да америчка влада захтева њихово ослобађање.

„Наши локални представници мисије у Мјанмару у амбасади, изражавају забринутост због притварања појединаца захтевајући моментално ослобађање или информације о околностима њихових нестанака“, рекао је Тилерсон јуче новинарима, преноси Ројтерс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тајани је у четвртак, на самиту ЕУ у Бриселу, позвао Мјанмар да заштити слободу медија и да ослободи двојицу ухапшених новинара.

Он је новинарима рекао да се нада да ће власти Мјанмара што пре ослободити новинаре и да би требало објаснити овај случај и поштовати слободу медија.

Тајани је додао да је хапшење новинара, који су радили на причи о војним акцијама против муслиманских Рохиња, појачало забринутост ЕУ због кризе у Мјанмару.

ЕУ је увела санкције Мјанмару, којима се забрањује трговина оружја и опреме која може да се искористи за репресију.

„Ми позивамо власти Мјанмара да обезбеде потпуну заштиту њихових права. Слобода медија је основ сваке демократије“, наводи се у саопштењу мисије ЕУ у Мјанмару.

Британска агенција је претходно пренела саопштење владе Мјанмара у ком се наводи да је полиција те земље ухапсила два новинара Ројтерса – Ва Лонеа и Кјав Сое Оа.

Како је наведено, новинари су извештавали о војној акцији против припадника муслиманске мањине Рохингја у држави Ракајн, због чега је скоро 650.000 људи напустило Мјанмар и отишло у Бангладеш.

У саопштењу Министарства информисања Мјанмара, које је објављено на Фејсбуку, тврди се да су новинари нелегално прикупљали информације с намером да их поделе са страним медијима.

Министарство је уз саопштење објавило и фотографију на којој се види да су новинарима стављене лисице.

Како је наведено у саопштењу, Ва Лоне, Кјав Сое О и два полицајца суочавају се са оптужбама на основу закона о службеним тајнама из британског колонијалног доба.

На основу тог закона из 1923. године предвиђена је максимална затворска казна од 14 година.

У саопштењу Министарства финансија наведено је да су новинари задржани у притвору у полицијској станици Јангон.

Новинари Ројтерса нестали су у уторак увече, након што су позвани да се састану са полицијским званичницима на вечери, подсећа Ројтерс.

 

 

 

 

Извор: Тањуг