Издвајамо Спорт

ЧОВЕК КОМЕ ЈЕ ДИВАЦ ОТЕО ЗАСТАВУ ОТКРИО: Владе није газио шаховницу током чувеног славља у Аргентини! (ВИДЕО)

Човек коме је српски центар пре 27 година забранио да демонстрира национализам, јавио се из Аргентине

Светско првенство у кошарци 1990. године у Аргентини када је чувена генерација Југославије, за многе тада и за сва времена позната као бели „тим снова“, прегазио Совјетски савез у финалу, остало је упамћено и по сада већ чувеном инциденту који се догодио за време славља на терену.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српски центар Владе Дивац је отео из руку „шаховницу“ хрватском навијачу који је утрчао у масу и тим гестом јасно му ставио до знања да у моменту када играчи славе, излив национализма је недопсутив. О том догађају испричане су многе приче, Хрвати су Дивцу забранили улазак у земљу одмах по проглашењу независности, наводно је са покојним Држаеном баш због тога прекинуо комуникацију…

Колале су и приче да је Дивац згазио, пљунуо и поцепао хрватску заставу, међутим ништа од тога није тачно!

Чувену сцену евоцирао је управо човек који је унео заставу – Томас Шакић!

Шакић, сада 68-годишњак, за себе каже да је Аргентинац, син Хрвата који је те давне 1990. године био присутан на утакмици у Буенос Ајресу, први пут је причао о томе шта се заправо догодило.

Ово је његова прича до које је дошао аергентински портал Пагина12.

– Ја нисам Хрват, него Аргентинац, син Хрвата. Рођен сам у Росарију, а на Светском фудбалском првенству следеће године ћу навијати за Аргентину против Хрватске. Али да, ја сам човек који је ушао у дворану Луна Парк с хрватском заставом, она је породична ствар. Али да будем искрен, Дивац ми је узео заставу и после ју је вратио, али никад није пљунуо на њу, нити је газио по њој. Отимање заставе је било увредљиво, показао је мањак поштовања, али није пљунуо на њу – решио је деценијску мистерију Шакић.

https://youtu.be/pJMf_rFs3d0

– Ушао сам на терен кад је утакмица завршила. Био сам спреман, знао сам да телевизијски пренос још није завршио. Показао сам заставу с хрватском шаховницом уместо с комунистичком звездом, а онда су дошли неки људи из амбасаде Југославије, држали су руке у џеповима. Мислио сам да имају нешто унутра. Био сам са својим дететом, било ми је тешко, увек ћу то памтити – додао је Шакић, преноси портал Нет.хр.

Занимљива је исповест овог сада већ времешног човека који је на утакмици навијао искључиво за Хрвате!

– Нисам навијао за Југославију против СССР-а иако нисам желео ни да изгуби. Навијао сам за Хрвате из екипе – Кукоча, Петровића, Чутуру. Мислио сам да је и Дивац Хрват. Тек у тренутку кад ми је узео заставу схватио сам да је Србин. Отео ми је заставу и побегао. Било ми је тешко кретати се јер сам имао фотографску торбу. Фотографије то не показују, али у једном тренутку смо били на десет центиметара, лицем у лице, борили се за заставу. Ја сам имао 180 центиметара, а он 212. Играчи су имали наредбу да на реагују јер су знали шта би се могло догодити. И ја сам се повукао јер нисам желео да наштетим Аргентини.

Био је то догађај који је дефинитивно прославио Шакића.

– Након тога су ме дана почели звати људи из Аустралије, Европе, целог света. Био сам у контакту с хрватском заједницом, људи су били срећни јер је свет видео заставу која је била забрањена од 1945. године – закључио је Шакић.

 

 

Извор: Телеграф.рс