Регион

УБИСТВО ЈЕЛЕНЕ МАРЈАНОВИЋ ИСКОПИРАНО У РУМУНИЈИ?! Крвави злочин догодио се пре десет година, али и данас није решен

Пажњу српске јавности већ годину дана и девет месеци заокупља истрага убиства певачице Јелене Марјановић Крсмановић. Занимљиво је, међутим, да се у Румунији догодио готово идентичан злочин. Реч је о нестанку адвокатице Елодије Гинеску, чије тело још није нађено

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За убиства обе жена осумњичени су мужеви, и док је Зоран Марјановић ухапшен 17 и по месеци после злочина, Румуну су због злочина невероватне сличности лисице на руке су стављене пет година после нестанка адвокатице.

Марјановић је у притвору, а Киоача је у затвору већ пет година и одслужио је трећину од 15 година и осам месеци на колико је осуђен.

ДНК, трагови крви…

Нестанак обе жене пријавили су управо мужеви, Зоран неколико сати након што јој се Јелени изгубио траг на насипу, а Киоача 5. септембра 2007. године, читавих недељу дана после 29. августа – дана када је Елодија последњи пут виђена жива.

Медији у Румунији и даље питају да ли би Кристијан и тада пријавио њен нестанак да којим случајем Елодијин шеф није тражио њу, јер није знао шифру да уђе у мејл пословне преписке.

Након пријаве нестанка почела је потрага за угледном адвокатицом, која је трајала месецима, али нажалост од Елодије, ни живе ни мртве, није било трага.

Месец дана после пријаве нестанка, у шуми у близини града Брашова нађена је прљава полицијска униформа, неколикко фотографија Елодије Гинеску, бочица парфема, рукавице на којима је нађен ДНК Киоаче, али и трагови крви, за које је такође ДНК анализа, показала да су адвокатичине.

Главног доказа – тела, међутим није било, па није било могуће ухапсити га због убиства.

Кристијан је све време тврдио да је Елодија жива. Међутим, како се Елодија није појављивала њена породица је, после четири године, јер толико налаже закон у Румунији, од тренутка када је последњи пут виђена жива, поднела захтев да је суд просласи мртвом. Месец дана касније суд је Елодију Гинеску прогласио мртвом, и тада почиње права истрага убиства.

Пет пута кречио собу

Како је после хапшења и осуђујуће пресуде „уцвељеном“ мужу испричао главни комесар Василе Виорел, зашто је Кристијан постао главноосумњичени и како су инкриминишући докази нађени у спаваћој соби пара Гинеску-Киоача.

– Помоћу најсавременијих уређаја у утврђено је да у спаваћој соби на зиду има чак пет слојева боје, уместо три. На зид је стављена још један слој гипса и фарбе, што је указало да су на њему биле мрље крви и да је Елодија убијена управо у тој соби, у делу између кревета и зида – објаснио је Виорел.

Истражитељи су такође утврдили да у стану недостају нож дужине од 25 до 30 цм, два пешкира, путна торба и завеса за туширање. Кристијан је ухапшен 5. децембра 2012, а у оптужници је наведено да је убиство претходила свађа јер је Кристијан био љубоморан те да је нашао њену преписку са љубавником.

После свађе у спаваћој соби, супругу неколико пута ударио по глави и телу и задао јој смртоносне повреде. Није међутим прецизирано да ли ју избо ножем или ју је удариа службеним пиштољем, али је наведено да је њено тело однео у каду, где га је увио у завесу од каде, а затим ставио у велику путну торбу, коју је иначе купио током одмора у Дубаију, ставио у гепек.

Тело је одвезао до истражитељима неутврђеног места и бацио га. Сматрао је да ако нема тела, нема злочина, писали су медији у Румунији после његовог хапшења, али су полиција и тужилаштво доказали супротно, па је првобитно био осуђен на 22 године затвора, али је у јуну 2014. године Апелациони суд у Питестиј казну смањио на 15 година и осам месеци затвора.

Пресуђено је да мора да плати 250.000 евра породици Елодије Гинеску и 130.000 евра сину, рођеном у јануару 2005. године, јер је остао без родитељског старања па је поверен на чување баби и деди.

После хапшења Киоача је тврдио да је Елодија жива, да је у Доминикани, као и да се смеје свему пшто се дешава у Румунији.

Медији и даље пишу о овом случају!

Иако је од нестанка адвокатице прошло више од деценије медији у Румунији још пишу о овом случају. Сада је у фокусу Кристијаново понашање у затвору, а медији наводе, дага остали осуђени, без обзира на то што је бивши полицајац, поштују. У жижи је и његово финансијско стање, јер је наводно изгубио стан у коме је убио супругу, али и онај у коме је Елодија имала адвокатску канцеларију.

Колико је овај случај заокупљао пажњу румунске јавности сведочи и то да су поједини музичари објавили и „Песме за Елодију“. Чак је програмирана и видео-игрица „Нађи Елодију“. Има и оних који верују да је бивши полицајац невин, па су чак основали и његов клуб обожаватеља.

 

Извор: Blic.rs