Издвајамо Регион

ЖЕСТОКА ПРОВОКАЦИЈА РАМЕ: Албанија и Косово један председник, што да не!

Еди Рама (Фото: Јутуб)

Приштина — Албански премијер Еди Рама изнео је идеју о заједничкој спољној и безбедносној политици Албаније и Косова, као и о избору једног председника.

„Албанија и Косово ће имати заједничку спољну политику, а не само заједничке амбасаде и дипломатске мисије. Зашто да нема чак и једног председника као симбола националног јединства и заједничке националне безбедносне политике“,рекао је Рама на свечаној седници косовске скупштине поводом десете годишњице од једностраног проглашења независности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он признаје да таква идеја сада није изводљива, али додаје и да оно о чему се сања може и да се реализује.

Рама је рекао да су Косово и Албанија данас две формално одвојене административне реалности, али да су део заједничког историјског наратива, уједињеног националног осећања и неодвојивог политичког интереса.

Најавио је интензивирање сарадње Приштине и Тиране у свим областима, као и стварање јединственог образовног система.

Такође је рекао да ће Косово и Албанија имати јединствен царински систем и заједничко трговинско и економско тржиште захваљујући успешном процесу регионалне интеграције, преноси АТА.

Рама се у говору осврнуо и на односе Косова и Србије рекавши да треба да живе као два народа у добросуседским односима и као неодвојив део Европске уније.

 

 

Извор: Тањуг