Издвајамо Свет

СУКОБИ ДЕМОНСТРАНАТА И ПОЛИЦИЈЕ У ГРЧКОЈ, КРВАВЕ ГЛАВЕ И БАКЉЕ: Зар њихов премијер мисли да смо толике будале?

Током протеста у центру Атине због могућег компромиса Грчке и Македоније око назива бивше југословенске републике дошло је до сукоба демонстраната и полиције

Фотографије сукоба објавила је агенција АП, а на њима се види како полицајце у “пуној опреми“ поједини демонстранти гађају бакљама и каменицама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Подсећамо, на тргу Синтагма у центру Атине налази се више стотина хиљада људи, а организатори наводе да их има и до милион.

Међу говорницима на протесту био је прослављени композитор Микис Теодоракис (92).

– Ако ће потписати споразум о имену које садржи појам Македонија, Влада најпре мора да пита грчки народ. Само Грчка има право на то име. Нећемо им дати ни по коју цену- навео је Теодоракис.

– Зар нас њихов премијер сматра толиким будалама? Мисли ли да смо спремни да баш толико спустимо панталоне. Ко год брани законе свог народа није националиста већ патриота. Грчка више него икада има потребу за патротизмом. Грци данас уједнињени дају одговор са трга Синтагма. Живео Грчки народ- додао је он.

Протести су организовани након што је посредник у преговорима о спору око имена Македоније, специјални изасланик генералног секретара УН, Метју Нимиц, посетио Атину и Скопље, где је са званичницима разговарао о могућностима решења 25-годишњег спора.

Према сазнањима медија, у питању је пет предлога: Северна Македонија, Горња Македонија, Нова Македонија, Република Македонија (Скопље), Вардарска Република Македонија.

„Катимерини“ јавља и да на протесту учествује милион људи, али да полиција то није потврдила.
Због протеста грчка престоница је од јутарњих сати у блокади и под „опсадом“ полиције.

Наводи се да је на обезбеђивању митинга ангажовано 19.000 полицајаца, односно практично сви припадници полиције на подручју региона Атика.

Грчка сматра да име Македонија подразумева територијалне претензије на њен северни регион, који носи исти назив, а стотине хиљада Грка окупило се у Солуну прошлог месеца у знак протеста против употребе назива „Македонија“ у било ком решењу.
Грчка се противи употреби имена „Македонија“ од како се та земља одвојила од Југославије 1991. године.

 

 

Извор: Тањуг